Analitičar izračunao kada će Srbija preteći Hrvatsku po BDP-u: “Kada bi im realni BDP 10 godina rastao brže…”

Ekonomski analitičar i direktor Arhivanalitike Velimir Šonje izračunao je kada će Srbija preteći Hrvatsku po BDP-u. Povod je, kako je naveo na portalu Ekonomski lab, izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija upravo to uspjeti učiniti.

Nominalni BDP nije mjera razvoja neke zemlje jer zavisi o broju stanovnika i razini cijena, ističe uvodno Šonje te navodi da “kada hrvatski BDP, koji za 2020. iznosi oko 49 milijardi eura, uspoređujemo sa Češkom ili Slovenijom, ne pjenimo se nad podatkom da češki BDP iznosi 215 milijardi eura niti likujemo nad slovenskih 47 milijardi. Češka ima puno više, a Slovenija puno manje stanovnika od Hrvatske. Prema podacima Eurostata, srbijanski nominalni BDP je približno kao slovenski”. Dodaje i kako Srbija ima više stanovnika od Hrvatske te bi, prema tom kriteriju, trebala imati i veći BDP.

“Realni BDP po stanovniku (dakle nominalni korigiran za razliku u cijenama – prema paritetu kupovne moći – i za razliku u broju stanovnika) jest mjera razvoja neke zemlje, a tu stvari stoje ovako: Hrvatska je na oko 64% prosječne razine razvoja EU, Češka je na oko 94%, Slovenija je na oko 90%, Srbija je na oko 43%. Dakle, Hrvatska je gotovo 50% razvijenija od Srbije (64/43), ali Slovenija je oko 40% (90/64) razvijenija od Hrvatske – pojašnjava.  Navedeni se odnosi, tvrdi, mogu mijenjati unutar 10 godina samo ako neka zemlja uhvati izvanrednu brzinu rasta, poput Estonije. U suprotnom, odnosi razvijenosti sporo se mijenjaju”, kaže Šonje

“Kada bi srbijanski realni BDP po stanovniku 10 godina rastao 2 postotna boda brže od hrvatskog u prosjeku godišnje, što je jako teško, Hrvatska bi i dalje bila oko 23% razvijenija od Srbije. Ako bi se takva razlika u brzini rasta nastavila jako dugo, Srbija bi sustigla Hrvatsku za circa dva desetljeća, tj. oko 2040.”, navodi Šonje te pojašnjava zašto je razvojna kompeticija dobra.

” Jako je dobro da se sve zemlje koje su naši važni trgovački partneri što brže razvijaju, jer onda one uvoze više naših proizvoda i usluga, a mi uvozimo više njihovih, pa je život svima bolji, a šansa za sukobe sve manja. Razvojna kompeticija može biti dobar kolektivni motiv te je jako dobro da Srbija jednim okom prati Hrvatsku, a Hrvatska Srbiju, ali pritom treba znati korektno interpretirati podatke”,  tvrdi.

Velimir Šonje smatra kako bi veću zabrinutost trebala stvarati činjenica što Hrvatska nije napravila brze razvojne iskorake poput nekih članica Europske unije.

“Estonija je 2011. bila na 71% razine razvoja EU, a prošle godine na 85%. Poljska je skočila sa 66% (dakle, pred deset godina su bili u relativnom položaju kao mi sada) na 76%. Može se; gospodarska povijesna sudbina ne postoji. Samo treba znati, htjeti i imati malo povijesne sreće. Hrvatska u narednih 10 godina ima izvanrednu razvojnu priliku zbog EU sredstava, uvođenja eura, dolaska nove generacije poduzetnika, uzleta novih industrija, ali i politika bi tu trebala napraviti nešto više od pukog oslanjanja na EU fondove. Politički sektor i slabo organizirane institucije i javne usluge su naša najslabija karika”, zaključuje analitičar.

Domovinski pokret osuđuje Vučićevu provokaciju sa zastavama: “Tempirano je s popisom stanovništva”

Komentiraj