Pixabay

‘Sve što je SAD znao o Saddamu Husseinu i Iraku bilo je pogrešno”, rekao je analitičar CIA-e koji je ispitao diktatora, pogubljenog prije deset godina, prenosi Independent.

John Nixon vodio je nekoliko razgovora s Husseinom, a sada otkriva kako je Amerika bila u krivu oko intervencije u Iraku. Tvrdi da je CIA-ino poimanje upotrebe kemijskog oružja Husseina bilo potpuno pogrešno. Prevarili su se, dodaje, i oko njegovog zdravlja, osobnih navika i upletenosti u vođenju Iraka.

Nixon je kritizirao i ponašanje predsjednika Georgea W. Busha, za čijeg je mandata SAD izvršio invaziju na Irak. O temi Iraka, kaže Nixon, Bush je čuo samo ono što je želio čuti. Tijekom ispitivanja Husseina, Nixon ga je pitao je li ikada planirao napade na američke snage u Saudijskoj Arabiji. Kako navodi Nixon, Hussein je rekao kako nikada nisu razmatrali upotrebu oružja masovnog uništenja.

“Nikada se o tome nije pričalo. Upotrijebiti kemijsko oružje protiv svijeta? Postoji li netko tko bi to učinio? Tko bi upotrijebio takvo oružje ako ono nije upotrijebljeno protiv nas?”, navodno je odgovorio Hussein, a Nixon je priznao da nije očekivao takav odgovor.

Glavni razlog invazije na Irak bio je to što je Irak imao takvo oružje, kaže Nixon. Hussein je navodno rekao i kako Amerika ima potpuno pogrešan dojam, jer ‘duh slušanja i razumijevanja nije prisutan’. “Nećete uspjeti. Saznat ćete da upravljanje Irakom i nije tako jednostavno”, kazao je Hussein Nixonu.

Hussein je pogubljen 2006. godine, tri godine nakon što su ga uhitili američki specijalci u blizini njegovog rodnog grada Tikirita. Njegova predviđanja pokazala su se istinitima – zemlja je potonula u kaos nakon njegova svrgnuća, a u konfliktu koji je uslijedio poginulo je gotovo 200 tisuća ljudi. U Iraku je i danas prisutno nasilje. Nakon 13 godina, u Iraku se još uvijek nalazi najmanje 5 tisuća američkih vojnika.

Komentiraj