Ana Majhenić i Ivica Pucar su “Najhistrioni” za 2015. godinu

Zarko Basic/PIXSELL

Glumci Ana Majhenić i Ivica Pucar su “Najhistrioni” za 2015. godinu i tu im je nagradu, što ju dodjeljuje Glumačka družina Histrion, u ponedjeljak na svečanosti u Histrionskome domu predao umjetničko-organizacijski ravnatelj, glumac, redatelj i producent te glumačke družine Zlatko Vitez.

Ana Majhenić nagradu je dobila za ulogu Naste Križanić u predstavi “U plavom podrumu” Nine Škrabea u režiji Želimira Mesarića te za ulogu Prve Histrionke i koreografiju u predstavi “Diogeneš” Tituša Brezovačkog u režiji Zlatka Viteza.

Ivica Pucar nagradu je pak dobio za ulogu Egona Lehpamera Lepog u predstavi “U plavom podrumu” Nine Škrabea u režiji Želimira Mesarića te za ulogu Ivana u predstavi “Ne plaćamo! Ne plaćamo!” Darija Foa u režiji Ivice Kunčevića.

 

  • Nagrade je Vitez već tradicionalno predao laureatima na božićnome domjenku i podsjetio kako je njihov sastavni dio i zlatnik koji od početka dodjele Nagrade “Najhistrion” daruje vlasnik zlatarne i draguljarne Gjon Gjoni te četiri tisuće kuna.

 

Vitez: Od Nove godine Histrionski dom postaje Centar za kulturu Histrionski dom

Za Histrione godina na isteku bila je uspješna, ocijenio je Vitez rekavši kako je njihova glumačka družina u 2015. godini proslavila 40. rođendan i tri desetljeća Histrionskoga ljeta na zagrebačkoj Opatovini. Ipak, istaknuo je, došlo je vrijeme za novi korak koji će bitno olakšati financijske probleme te će Histrionski dom od 1. siječnja 2016. godine postati Centar za kulturu Histrionski dom. Tako ćemo, rekao je Vitez, zahvaljući pomoći zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, riješiti problem financiranja Histrionskoga doma, odnosno njegova ‘hladnoga pogona’ i radnih odnosa. Program će zato, smatra, moći biti još raznovrsniji i bogatiji te otvoreniji svim nezavisnim glumačkim grupama u Hrvatskoj, a i šire.

Podsjetio je kako su Histrioni ove godine ‘proizveli’ tri premijere – na “Gumbekovim danima” – predstavu “U plavom podrumu” Nine Škrabea,  u srpnju ove godine “Diogeneša” Tituša Brezovačkog, a u listopadu premijeru predstave “Ne plaćamo! Ne plaćamo!” Darija Foa, a u svim premijerama, istaknuo je Vitez, bilo je puno izvrsnih uloga.

Na novinarsko pitanje znači li to da će biti i više predstava i drugih kulturnih događanja, Vitez je odgovorio potvrdno i dodao kako će biti više i gostujućih predstava, što je i inače njihova tradicija kada je riječ o cabareu i pučkom kazalištu, a bit će više i koncerata. Zato Vitez vjeruje kako će, rekao je, “ovaj mali ‘centrić’ nevelike kvadrature dobro funkcionirati”.

Najavio je kako nema promjena i kada je riječ o Histrionskome ljetu koje ‘ide dalje’, Histrioni će i dalje producirati barem tri premijere godišnje, a u 2016. godini, istaknuo je, planiraju se čak i četiri premijere. Vitez je uvjeren kako će zato i građani biti zadovoljni novom organizacijom Histrionskoga doma.

Komentiraj