Amsterdamska koalicija oštro osudila Zekanovićevu izjavu o Pupovcu

hina

Iz Amsterdamske koalicije u četvrtak su najoštrije osudili istup saborskog zastupnika HRAST-a Hrvoja Zekanovića, koji je Miloradu Pupovcu poručio da je mogao otići iz Hrvatske na traktoru 1990-ih, te su ocijenili da je ta njegova izjava “još jedan žalostan doprinos ludovanju nacionalizma i netrpeljivosti u Hrvatskoj”.

“Takve izjave jačaju ozračje mržnje i potiču nasilje u svim sferama života, od škola do sporta, čemu, nažalost, svjedočimo svaki dan”, istaknuli su iz Amsterdamske koalicije, dodajući da su demokratski standardi u Hrvatskoj toliko srozani da kao društvo više nismo ni svjesni razmjera takvih skandaloznih poruka.

Ocijenili su da su HDZ i partneri “širom otvorili vrata radikalima i huliganima zbog kojih se naše manjine i naši susjedi u Hrvatskoj više ne osjećaju sigurno”.

“Uveli ste verbalni delikt nad spomenicima, a zatvorili ste oči pred fašističkom retorikom i nacionalističkim ispadima. Ukratko, dopustili ste da nasilje, mržnja i šovinizam postanu hrvatski brend”, poručili su iz Amsterdamske koalicije, ističući da će se ta koalicija “iz petnih žila suprotstaviti svim opcijama koje žele zatvorenu i izoliranu Hrvatsku”, koje šire mržnju, nesnošljivost i strah.

“Najoštrije osuđujemo ispad Hrvoja Zekanovića i stajemo i obranu kolege Milorada Pupovca i svih pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj”, poručili su iz Amsterdamske koalicije u povodu na Zekanovićevu izjavu kako mu je žao što Milorad Pupovac “nije 1995. sa svojim istomišljenicima na traktorima pobjegao u Beograd” te da on nije čovjek koji bi u Saboru trebao predstavljati Srbe.

Komentiraj