Amos Oz je zagovarao rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba

Jedan od najvećih izraelskih pisaca Amos Oz preminuo je 28. prosinca 2018. u 79. godini života. Rođen kao Amos Klausner, odrastao je u Jeruzalemu u Ulici Amos u četvrti Kerem Avraham, u kojoj je smještena radnja najvećeg broja njegovih romana. Ozovi su stavovi izrazito pacifistički u sferi politike i socijalnodemokratski u sferi socijalne ekonomije. Jedan je od prvih Izraelaca koji je zagovarao rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba nakon Šestodnevnog rata. Učinio je to još 1967. u članku “Zemlja naših predaka” u novinama Davar. Jedan je od utemeljitelja pokreta Peace Now.

Objavio je dvadesetak romana, te niz esejističkih knjiga. Djela su mu prevedena na više od četrdeset svjetskih jezika. Redovito je objavljivao eseje o politici, književnosti i miru. Pisao je za Davar, Yedioth Ahronoth, New York Review of Books i sve važnije svjetske dnevne novine.

Amos Oz dobitnik je niza prestižnih svjetskih nagrada i priznanja, a dodijeljeno mu je više počasnih doktorata na sveučilištima diljem svijeta.

Komentiraj