Amnesty: Turska deportirala 30 afganistanskih tražitelja azila

FaH

urske vlasti deportirale su 30 afganistanskih tražitelja azila u Afganistan, nakon što je EU postigao dogovor s Turskom o zaustavljanju migranata, priopćio je u srijedu Amnesty International upozoravajući da dogovor ugrožava izbjeglice.

Skupine za zaštitu ljudskih prava ističu da se tražitelji azila, među kojima su žene i djeca, boje napada talibana u Afganistanu no svejedno su deportirani a da nisu ni ispitani o svojim slučajevima.

“Još se nije osušila tinta na potpisanom dogovoru a nekoliko desetaka Afganistanaca vraćeno je u zemlju gdje im životi mogu biti u opasnosti”, kazao je John Dalhuisen, europski suradnik Amnesty Internationala.

Organizacija sa sjedištem u Londonu navela je da je “primila vjerodostojne informacije” o Afganistancima te da vjeruje kako je Turska prekršila europsko i međunarodno pravo deportacijom ljudi u subotu ujutro. Dogovor je postignut u petak.

Amnesty kaže da je razgovarao s nekim od tražitelja azila, a jedan od njih je rekao: “Ako se vratimo, ubit će nas talibani”.

Prema izvješću, turske vlasti potvrdile su da su vratile 27 Afganistanaca, no da su to oni učinili  “dobrovoljno”.

Amnesty je prošle godine rekao  da se ljude prisilno vraća u Siriju i Irak.

“Povratak u Tursku ne može se provesti na temelju toga da je Turska sigurna zemlja za izbjeglice”, rekao je Dalhusen referirajući se na dogovor s EU kojim se ljude planira deportirati iz Europe.

Dogovor EU-Turska izazvao je kritike UN-a i organizacije Liječnici bez granica.


 

Komentiraj