Amnesty pozvao Washington i London da prekinu slati oružje za rat u Jemenu

EPA/YAHYA ARHAB

Amnesty International pozvao je u utorak SAD i Veliku Britaniju da se suzdrže od svakog transfera oružja korištenog u ratu u Jemenu, obilježenu u gotovo godinu dana “teškim kršenjima” međunarodnog humanitarnog prava.

Human Rights Watch (HRW) uputio je sličan apel pozivajući Washington i London, ali i Pariz da prekinu prodaju oružja Saudijskoj Arabiji “dok ona ne ograniči nezakonite zračne udare u Jemenu i istraži vjerodostojno kršenja” humanitarnog prava.

U ratu koji je izbio 26. ožujka 2015. intervencijom arapske vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom poginulo je gotovo 6300 osoba, od kojih polovica civila, po UN-u.

“SAD i Velika Britanija, najveći dobavljači oružja za Saudijsku Arabiji te druge zemlje nastavile su dopuštati transfer oružja koje je korišteno za teška kršenja i humanitarnu krizu neviđene širine”, piše Amnesty International u priopćenju.

“Godinu dana poslije, odgovor međunarodne zajednice na sukob u Jemenu bio je duboko ciničan i posve sramotan”, osuđuje James Lynch, pomoćnik direktora Amnestyja za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

U priopćenju od utorka, HRW žali što su “tijekom protekle godine vlade koje naoružavaju Saudijsku Arabiju odbacile ili minimalizirale uvjerljive dokaze da su zračni udari arapske koalicije usmrtili na stotine civila u Jemenu”.

“Nastavljajući prodaju oružja poznatom prijestupniku koji je malo učinio da se ograniče kršenja, SAD, Velika Britanija i Francuska mogli bi postati suučesnici nezakonite pogibije civila”, upozorava dužnosnik HRW-a Philippe Bolopion, kojeg se citira u priopćenju.

Komentiraj