AMNESTY Iračke i koalicijske snage prekršile međunarodno pravo u Mosulu

EPA/STR

Amnesty International objavio je u utorak da je identificiran obrazac napada iračkih snaga i koalicije pod vodstvom SAD-a u borbi za Mosul po kojemu je prekršeno međunarodno humanitarno pravo i može se svrstati u ratne zločine.

Skupine za ljudska prava objavile su u izvješću da su ekstremisti Islamske države flagrantno kršili isto pravo gurajući civile u ugroženu poziciju kako bi štitili svoje pripadnike i spriječili napredak iračkih i koalicijskih snaga.

Irački premijer Haider al Abadi proglasio je pobjedu u Mosulu u ponedjeljak, tri godine nakon što je IS zauzeo grad i učinio ga uporištem “kalifata” koji se, kako su rekli, trebao proširiti na svijet.

Snage od 100.000 ljudi, sastavljene od saveza iračkih vladinih postrojba, kurdskih Pešmerga i šijitske milicije pokrenule su ofenzivu u listopadu s ključnom potporom međunarodne koalicije.

Veliki dio Mosula uništen je u uličnim borbama, ubijene su tisuće civila a gotovo milijun ljudi moralo je pobjeći iz svojih domova, navodi UN.

Amnesty tvrdi da su iračke snage i koalicija od siječnja izveli niz nezakonitih napada u zapadnom Mosulu, upotrebom raketnih sustava IRAM u kojima su stradali brojni civili u gusto naseljenim četvrtima.

“Čak i u napadima za koje se čini da su pogodili ciljane vojne mete, upotreba neprimjerenog oružja ili propuštanje da se poduzme potreban oprez rezultirali su nepotrebnim gubitkom ljudskih života i u nekim slučajevima čini se da su izvodili prekomjerni napadi”, navodi se u izvješću.

Amnesty je također osudio IS za niz zločina koji su dokumentirani prije.

Militanti su okružili stanovnike u spornim selima i četvrtima i prisilili ih da prijeđu u zone sukoba u zapadnom Mosulu te ih koristili kao ljudski štit, rečeno je.

Kako su se sukobi približavali, zatočili su civile u kućama bez pristupa hrani i medicinskoj skrbi, rečeno je.

IS je ubio stotine, ako ne i tisuće, muškaraca, žena i djece koji su pokušavali spasiti se i njihova tijela objesio u javnom prostoru, navodi se u izvješću. Amnesty okrivljuje iračke vlasti što nisu poduzele izvedive mjere opreza da zaštite civile od zračnih napada. Navodi da su letci kojima se upozorava na napade bili beskorisni jer je IS strogo ograničio kretanje civila.

Ni vlada ni koalicija ne prate broj smrti civila. Amnesty je rekao da je broj žrtava u zapadnom Mosulu od napada provladinih snaga vrlo vjerojatno viši od 3706, koliko je procijenila skupina za ljudska prava Airwars.

“Stvarni broj ubijenih u bitki za zapadni Mosul možda se nikad neće saznati”, rečeno je.

Komentiraj