AMNESTY INTERNATIONAL: “Za smrt zdravstvenih radnika odgovorne su vlade”

Vlade treba smatrati odgovornima za smrt više od tri tisuće zdravstvenih i nužnih radnika koje su propustile zaštititi od Covida 19, objavio je Amnesty International (AI) u novom, upravo objavljenom izvještaju “Zdravstveni radnici ušutkani, izloženi i na udaru”.

Brojka od tri tisuće umrlih, prikupljena na temelju podataka iz 79 zemalja, “vjerojatno je značajno potcijenjena”, napominje AI, jer je iznesena na temelju podataka do kojih je organizacija uspjela doći.

Još više uznemiruj dokumentirani podaci AI-ja prema kojima su zdravstveni radnici koji su se usudili upozoriti na loše uvjete radi “bili suočeni s osvetom, u razmjeru od hapšenja i pritvora do prijetnji i otkaza”. Takve su zemlje, na primjer, Rusija i Kina.

Izvještaj “naglašava ozbiljne probleme s kojima se danas suočavaju zdravstveni i radnici na ‘ključnim’ poslovima, kao i brojne propuste vlada u osiguravanju adekvatne potpune zaštite njihovih ljudskih prava”.

Najviše je zdravstvenih radnika umrlo u Rusiji, Velikoj Britaniji i SAD-u, u svakoj zemlji više od petsto.

U Europi, najviše je smrti među zdravstvenim radnicima u Italiji, 188, i Španjolska, 63.

Manjak zaštitne opreme za zdravstvene radnike utvrđen je u više od šezdeset zemalja, a među njima su i one “koje možda tek čeka najteža faza pandemije, poput Indije, Brazila i afričkih zemalja”, upozorio je AI, navodeći primjer liječnika u Mexico Cityju koji je kazao kako na zaštitnu opremu troši dvanaest posto vlastite plaće.

Uz ostale, AI kao najveće probleme spominje niske plaće i duge smjene zdravstvenih radnika.

Problem je i diskriminacija: neke su skupine radnika u sektoru zdravstva, socijalne skrbi i higijenskih službi nesrazmjerno snažno pogođene pandemijom, poput radnika iz crnačkih i drugih manjina u Britaniji, kaste ‘nedodirljivih’ u Indiji i Somalijci zajednice u Finskoj.

Prema podacima Hine, AI nije prikupio podatke iz Hrvatske, kao ni iz Slovenije. U Bosni i Hercegovini su prema podacima do 2. srpnja umrla dva zdravstvena radnika, u Srbiji 12, u Crnoj Gori, na Kosovu, u Mađarskoj i Austriji po jedan.

Komentiraj