Uredba o zabrani putovanja državljanima sedam muslimanskih zemalja koju je prošlog tjedna potpisao američki predsjednik Donald Trump mogla bi biti samo početak šireg ‘obračuna’ s muslimanskom imigracijom, upozorio je u utorak Amnesty International.

Trump je u prosincu 2015. godine obećao kako će uvesti ‘totalni i potpuni’ prekid muslimanske imigracije u SAD, a nakon toga je izjavu ublažio najavivši ‘ektremno provjeravanje’ imigranata. AI se boji da će zabrana putovanja postati trajna te kako će se proširiti na druge zemlje.

“Ova zabrana je šokantna i užasna. Iako Trump kaže da je ona samo privremena, bojimo se da će postati trajna i da će ju druge zemlje početi koristiti”, rekla je direktorica britanskog AI Kate Allen za Independent. “Pred nama je najgora izbjeglička kriza od Drugog svjetskog rata, a SAD zatvara svoja vrata. Moramo stati uz vrijednosti koje podupiremo”, dodala je.

Trumpova uredba uključuje klauzulu koja kaže da nakon završene provjere Domovinske sigurnosti, ministri Donalda Trumpa ‘u bilo kojem trenutku’ mogu proširiti listu sa imenima drugih zemelja. Neki kažu da bi se zabrana putovanja mogla proširiti i na Pakistan, a političar Syed Khursheed Shah poručio je kako je očito da Trump cilja Muslimane, a ne teroriste.

S druge strane, Trump javnost uvjerava kako uredba ne cilja Muslimane, već teroriste. “Ovo nema veze s Muslimanima, kako mediji lažno prikazuju. Zabrana nema veze s vjerom. Ali ima sa terorizmom i sigurnosti naše zemlje”, rekao je prije nekoliko dana Trump.

Komentiraj