Amnesty i UN upozoravaju na humanitarnu katastrofu u Idlibu

epa

Sirijski režim, uz rusku podršku, vodi “namjerni i sustavni napad” na medicinske strukture na sjeverozapadu Sirije, upozorio je u petak Amnesty International i pozvao UN da okonča te “zločine protiv čovječnosti”, a UN-ovi čelnici upozoravaju na humanitarnu katastrofu u Idlibu.

Dvojica čelnika Ujedinjenih naroda u petak su upozorila da ako se nastave nasilja koja su se udvostručila od kraja travnja, prijeti opasnost izbijanja “humanitarne katastrofe” u sirijskoj pokrajini Idlib.

“Pozivamo sve strane na prekid neprijateljstava”, rekla je Amerikanka Rosemary DiCarlo, zamjenica glavnog tajnika UN-a za vanjske poslove. “Prijeti humanitarna katastrofa”, istaknula je tijekom drugog zasjedanja u tjedan dana. Desetog svibnja se na prvom sastanku iza zatvorenih vrata, Rusija, koja podržava režim u Damasku, suprostavila zajedničkom stajalištu Vijeća sigurnosti o okončanju sukoba.

Zamjenik glavnog tajnika UN-a za vanjske poslove Britanac Mark Lowcook je govorio o “strašnoj eskalaciji i oko 80.000 osoba koje nemaju kuda otići”.

Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo je za petak sastanak zbog pogoršanja stanja u pokrajini Idlib, koju su vlast Bašara al-Asada i rusko zrakoplovstvo posljednjih tjedana bombardirali.

Na meti napada su bili uglavnom jug Idliba i sjever susjedne regije Hame, teritoriji koje kontrolira Hajat Tahrir al-Šam, bivši sirijski ogranak al-Kaide i druge džihadističke skupine.

“Vijeće sigurnosti mora razmotriti zločine protiv čovječnosti u Idlibu”, istaknuo je Amnesty u priopćenju i upozorio na namjerne i sustavne napade na bolnice i medicinske strukture i pozvao na vršenje pritiska na Rusiju.

Oko 18 medicinskih struktura je uništeno od kraja travnja, naveo je UN.

“Bombardiranje bolnica je ratni zločin”, zaključio je Amnesty.

Komentiraj