EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

AMERIKANCI TVRDE Najmanje četiri rakete s ruskih brodova pogodile Iran

Najmanje četiri krstareće rakete ispaljene s ruskog broda, koje su gađale ciljeve u Siriji, srušile su se u četvrtak u Iranu, kazala su dva američka dužnosnika za CNN. Dužnosnici ističu kako su moguće i žrtve, ali ta informacija još nije potvrđena.

Iranske i ruske vlasti još nisu potvrdile ove tvrdnje Amerikanaca.

Još uvijek nije precizirano točno gdje su se rakete srušile. Ruski se brodovi nalaze u južnom Kaspijskom moru, a rakete ispaljene s njih moraju preletjeti Iran i Irak kako bi stigle do krajnjeg cilja – Sirije. CNN navodi kako su Rusi prvi put u borbama koristili nove rakete ‘Kaliber’.

 

  • Američki ministar obrane Ashton Carter u četvrtak je u sjedištu NATO-a u Bruxellesu upozorio kako će Rusija vjerojatno početi brojati žrtve, kako produbljuje svoj vojni angažman u Siriji. Carter je Rusiju prozvao i zbog ‘neprofesionalnog ponašanja’ nakon što su uski lovci upali u turski zračni prostor, ali i nakon što je Rusija ispalila rakete sa svojih brodova prema Siriji ‘bez upozorenja’.

 

Carter je ponovno ukazao na potrebu postizanja sporazuma o ‘profesionalnim sigurnosnim procedurama’ kako bi se izbjegle nesreće na sirijskom nebu između ruskih i američkih aviona. Još je jednom rekao kako SAD neće vojno surađivati s Rusijom na strateškoj razini.

“Nismo i nećemo pristati na suradnju s Rusijom, sve dok nastavljaju s ovom pogrešnom strategijom”, rekao je ranije ovog tjedna Carter. “Nadamo se kako će Rusija vidjeti da se vezala za brod koji tone. Imaju priliku promijeniti kurs i učiniti pravu stvar. Ali, ne znam hoće li”, dodao je.

U Rimu je Carter ovog tjedna rekao kako je ruska strategija u Siriji ‘tragično manjkava’, te kako se ruske snage više angažiraju oko jačanja režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nego u borbi protiv Islamskes države.

Komentiraj