Patrik Macek/PIXSELL

Amerikanci su i fizički, ne samo e-mailom, objašnjavali Krstičeviću

Portal Telegram donosi novo svjetlo na Plenkovićevu i Krstičevićevu agoniju s nerealiziranom izraelskom ponudom o višenamjenskim borbenim oldtimerima – F 16  Barak.

25. siječnja prošle godine u Glavnom stožeru Hrvatske vojske održan je sastanak s američkom stranom na kojem je zatraženo podrobno tumačenje non-papera, kao i to tko ga je konkretno sastavio, jer je u MORH-u nastala konsternacija kada je taj dokument stigao tjedan dana ranije, 18. siječnja 2018. iz Veleposlanstva SAD-a elektronskom poštom (mail je objavio portal Index) na adresu pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova.

MORH je, na upit Telegrama, odgovorio:

”Sastanci sa strateškim partnerom Republike Hrvatske Sjedinjenim Američkim Državama održavaju se redovito u sklopu bilateralne obrambene suradnje. Također, kao što je već komunicirano ističemo da je tijekom postupka bilo puno međusobne komunikacije i niz sastanaka sa strateškim partnerima. Naravno da je na tim sastancima između ostaloga aktualizirana i tema izdavanja TPT kao značajnog dokumenta.

Zbog odgovornosti prema ovako značajnom projektu odradili smo niz dodatnih konzultacija i s američkom i izraelskom stranom. Nakon evaluacije i validacije i na temelju službenih dokumenata ponuda države Izrael je odabrana kao pravovaljana i najkvalitetnija. Odabir bilo koje druge ponude, a ne one pravovaljane koja je procijenjena kao najkvalitetnija bilo bi u tome trenutku suprotno interesima RH. Država Izrael je kao odabrani ponuditelj priložila je i službeno pred odobrenje zemlje proizvođača, (istovjetno onome koje je priložila i Grčka) te se obvezala ishoditi i konačno odobrenje za transfer tehnologije prije potpisa ugovora.

Kao što vam je poznato, Izrael nas je službeno izvijestio da suprotno preuzetoj odgovornosti nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj. Predstavnici Izraela su u Zagrebu jasno napomenuli da za ne postoji odgovornost hrvatske strane. Zbog toga je i Hrvatska poništila odluku o odabiru države Izrael kao najkvalitetnijeg ponuđača. Zaključno ističemo kako je ovaj proces za MORH završen”, stoji u odgovoru MORH-a.

Komentiraj