Amerika i Rusija se zbog Ukrajine spore i oko BiH

Ruska prijetnja Ukrajini traži odlučnu reakciju Zapada jer predstavlja opasnost ne samo za tu zemlju nego za cijeli europski kontinent pa tako i za zemlje poput Bosne i Hercegovine, čiju stabilnost SAD snažno podupiru, poručila je u srijedu otpravnica poslova američkog veleposlanstva u Sarajevu Deborah Mennuti.

Ona je trenutačno najviše rangirani američki diplomat u BiH, gdje se još uvijek očekuje dolazak novog veleposlanika Michaela Murphyja. Mennuti je na blogu veleposlanstva objavila posebni komentar u povodu ukrajinske krize, u kojemu je istaknula kako rusko djelovanje ne predstavlja prijetnju samo Ukrajini, nego cijeloj Europi i međunarodnom poretku.

“Naši ciljevi su jednostavni. Stojimo uz svoje saveznike i partnere i podržavamo koheziju Europe, jačamo naše transatlantske odnose, demokratske države i institucije.  To radimo radi boljeg života građana Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine”, napisala je Mennuti.

Njena objava uslijedila je nakon što je veleposlanstvo Rusije u Sarajevu 14. veljače posebnom izjavom optužilo zapadne države, koje su i članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), da svojim odlukama samo potiču produbljavanje političke krize u toj zemlji.

Iz ruskog su veleposlanstva zapravo iskoristili priliku kako bi kritizirali Upravni odbor PIC-a nakon što je to tijelo reagiralo na odluku Narodne skupštine Republike Srpske da podrži nacrt zakona o uspostavu entitetskog sudskog i tužiteljskog vijeća, koje bi od BiH kao države preuzelo ovlasti imenovanja sudaca i tužitelja.

Upravni odbor PIC-a upozorio je kako je to jasno kršenje postojećih zakona i ustava, na što bi međunarodna zajednica morala reagirati ako bi nacrt bio pretočen u zakon koji bi označio da se RS izdvaja iz ustavnopravnog poretka BiH.

Za Rusiju su pak odluke parlamenta RS potpuno legitimne i Moskva to vidi kao odraz “želje da se stvori pravosudni sustav koji će biti istinski nezavisan i služiti interesima običnih građana”, a Zapad optužuje da u slučaju BiH reagira na isti način kao i u ukrajinskoj krizi “raspirujući strasti”.

“Umjesto poticanja dijaloga, traženja kompromisa, postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, pojedine zemlje članice UO PIC-a namjerno raspiruju strasti. Baš kao što to čini anglosaksonska propaganda po pitanju Ukrajine”, stoji u ruskoj izjavi.

Mennuti je nakon toga podsjetila kako je Rusija ta koja krši norme međunarodnog prava, jer je u protekla dva desetljeća provela vojne upade u dvije susjedne zemlje, miješala se u izbore u drugim zemljama, koristila kemijsko oružje u atentatima na teritoriju drugih zemalja te koristila isporuke plina kao političko sredstvo i kršila međunarodne sporazume o kontroli naoružanja.

Rusiji je predbacila da je nakon okupacije Krima nastavila s agresivnim aktivnostima orkestrirajući nove sukobe u regijama Donjecka i Luganska, što je do sada odnijelo više od 14 tisuća života.

“Ono čega se (Vladimir) Putin doista boji je da će demokratske vrijednosti i poštivanje ljudskih prava nastaviti postupno slabiti njegovu vlast.  Zbog tih strahova, Rusija uporno podriva demokraciju u Ukrajini koristeći se dezinformacijama i vojnim zastrašivanjem.  Ukratko, djelovanje Rusije je opasno i destabilizirajuće”, napisala je američka diplomatkinja.

Dodala je kako je sukob oko Ukrajine važan ne samo zbog te zemlje nego zbog obrane načela na kojima se temelji stabilnost i sigurnost u svijetu, a znače da se granice i teritorijalni integritet zemlje ne mogu mijenjati silom te da je pravo svake zemlje da sama donosi odluke i određuje svoju budućnost.

Komentiraj