Amerika dobila prvog ministra obrane Afroamerikanca, umirovljenog generala Lloyda Austina potvrdio Senat

Lloyd Austin potvrđen je u petak glasovanjem 93-2 za ministra obrane, postavši prvi šef Pentagona afroameričkih korijena u povijesti SAD-a, prenose američki mediji.

“Čast mi je i privilegija služiti kao 28. ministar obrane naše zemlje, a posebno sam ponosan što sam prvi Afroamerikanac koji obnaša tu funkciju”, objavio je Austin u petak na Twitteru. “Krenimo na posao”, rekao je.

Austin je trebao poseban pristanak Kongresa, jer za ovu poziciju treba minimalno sedam godina biti izvan vojne službe. Austin se, naime, povukao iz vojske 2016. godine.

Lloyd Austin (67) ima vojnu karijeru dugu 41 godinu, nadzirao je američke snage na Bliskom istoku u mandatu predsjednika Baracka Obame te je bio glavni strateg borbe protiv pobunjenika Islamske države u Iraku i Siriji.

“Ovo je izvanredan povijesni trenutak”, rekao je senator Jack Reed, demokrat iz savezne države Rhode Island, inače predsjednik Odbora za oružane snage Senata.

“Značajan dio naših oružanih snaga danas su Afroamerikanci ili Latinoamerikanci i sada se mogu vidjeti u samom vrhu Ministarstva obrane, što im daje poruku da su mogućnosti otvorene za sve”.

Dva senatora koja su glasala protiv potvrde bili su senatori Josh Hawley, republikanac iz države Missouri i Mike Lee, republikanac iz Utaha.

 

Biden će imenovati umirovljenog generala Lloyda Austina za ministra obrane

Komentiraj