Amerika će ipak spriječiti podjelu Kosova?

Amerika će ipak spriječiti podjelu Kosova, nakon što se mjesecima spekuliralo da bi administracija predsjednika Donalda Trumpa bila spremna i na takvo rješenje. To se može zaključiti nakon izjave posebnog predstavnika SAD-a za pregovore Srbije i Kosova Richarda Grenella, koji je izjavio kako je “razmjena teritorija između Kosova i Srbije ideja bivšeg Trumpovog savjetnik za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, a ne ideja američkog predsjednika”.

Tokom intervjua za Fox News, čije je dijelove prenijela Al Jazeera Balkans, Grenell je govorio o sastanku američkih dužnosnika s predstavnicima Srbije i Kosova 27. lipnja u Bijeloj kući, rekavši da podjela Kosova “nije Trumpova politika”. “Borim se protiv svih glasina koje su trajale zato što je Bolton vodio svoju vlastitu politiku, a ne politiku predsjednika Trumpa “, dodao je Grennell.

Takvu je izjavu dao u jeku kontroverze koju je bivši Trumpov najbliži suradnik ovih dana izazvao svojom knjigom o suradnji s Trumpom, izjavljujući čak kako Trump nije pogodan za predsjednika.

Nakon što je Trump postao predsjednik, razmjena teritorija Srbije i Kosova postala je jednom od diplomatskih mogućnosti rješenja dugogodišnjeg spora. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić naznačio je spremnost da prihvati tu mogućnost, a spekuliralo se kako bi i kosovski predsjednik Hashim Thaci bio spreman razgovarati o njoj.

Podjeli Kosova usprotivila se Europska unija (EU), što je ovih dana potvrdio i posebni izvjestitelj EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak. On je kazao kako obvezujući sporazum Srbije i Kosova “mora biti usklađen s međunarodnim pravom i doprinijeti stabilnosti regije”, čemu je “ideja o razmjeni teritorija suprotna”.

Kosovski predsjednik Thaci predstojeći je sastanak u Washingtonu već unaprijed proglasio “povijesnim”, dok je Aleksandar Vučić odbacio mogućnost razgovora o političkim pitanjima, naglašavajući kako će se razgovarati o poboljšanju gospodarskih odnosa.

Vučiću su dali za pravo i iz američkog veleposlanstva u Prištini, iz kojeg su objavili kako “ova prilika u Bijeloj kući otvara vrata novom ekonomskom i investicijskom razvoju”.

Ipak, Vučić je nakon razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim u četvrtak u Beogradu izjavio kako je od Lavrova “dobio određene ocjene koje su ga kao predsjednika dodatno zabrinule a tiču se različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovske krize”.

Premda Vučić nije precizirao svoju tvrdnju, nije nemoguće da je mislio na mogući obnovljeni konsenzus SAD-a i EU-a o odustajanju od podjele Kosova, te o obnovljenom zajedničkom pritisku na Srbiju da konačno prizna nezavisnost svoje bivše pokrajine.

Komentiraj