Birališta u devet američkih saveznih država otvorena su u utorak ujutro po mjesnom vremenu, dok će ostatak zemlje prema glasačkim mjestima na kojima će birati između demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i republikanca Donalda Trumpa krenuti nešto kasnije tijekom dana,

Birališta su u 6 sati po lokalnom vremenu (12.00 SEV) otvorena u saveznim državama na istoku zemlje: Connecticutu, Indiani, Kentuckyju, Maineu, New Hampshireu, New Jerseyju, New Yorku, Vermontu i Virginiji.

Po posljednjim anketama Hillary Clinton ima nekoliko postotnih bodova prednosti na nacionalnoj razini, ali taj podatak zapravo i nije presudan. O novome stanaru Bijele kuće odlučivat će se u nekoliko ključnih saveznih država, tzv. ‘klackalica’ ili “swing states”, koje nisu čvrsto ni demokratske niti republikanske nego su sklone od izbora do izbora mijenjati stranu.

Kalifornija je najmnogoljudnija američka država i ima najviše elektora (55), a slijede je Teksas (38) te New York i Florida (po 29). Na drugom kraju spektra slabo naseljene države poput Aljaske, Vermonta, Delawarea, Wyominga ili Montane imaju samo po tri elektora. Na izborima pobjeđuje onaj kandidat koji osvoji 270 elektora, apsolutnu većinu od 538.

I demokrati i republikanci imaju savezne države koje su im  tradicionalna čvrsta uporišta i koje praktički ne mogu izgubiti. Izborni rezultati tamo se znaju unaprijed.

Neizvjesnost se stoga svodi na tucet ‘klackalica’ (swing states), država koje od izbora do izbora mijenjaju stranu. Što više neizvjesna država ima izbornika to je za kandidate važnija pa ne čudi što su Trump i Clinton svako malo posjećivali Floridu (29 glasova), Pennsylvania (20), Ohio (18) ili Sjevernu Karolinu (15).

Ali unatoč svim varijacijama mnogi vjeruju da je Florida, najveća ‘swing’ država, ključ izborne pobjede, a posebno za republikanskog kandidata koji bez Sunčane Države teško može do predsjedničkog mandata.

Rezultati se očekuju u noći na srijedu po srednjoeuropskom vremenu.

Hillary Clinton se nada da će postati prva predsjednica u povijesti Sjedinjenih Država, nakon 43 muškarca počevši Georgea Washingtona 1789. Ona je svoj posljednji skup završila rano u utorak pozivajući birače da se odluče za “Ameriku pune nade, pristupačnu i velikodušnu”.

Donald Trump se nada reprizi Brexita, odnosno neočekivanoj pobjedi. Završavajući kampanju obećao je da će ujediniti zemlju iza sigurnih granica i “Ameriku pretvoriti u prioritet”.

Amerikanci 8. studenoga neće glasati samo o predsjedniku. Bira se i novi saziv Zastupničkog doma Kongresa (435 zastupnika) i trećina Senata (34 senatora).

Diljem SAD-a održat će se i 157 raznih referenduma o različitim pitanjima. U Kaliforniji će se, primjerice, odlučivati hoće li pornografski glumci morati nositi kondome i o tome hoće li se ukinuti smrtna kazna, u nekim državama građani će se izjašnjavati o minimalnim plaćama, u drugima o legalizaciji marihuane. Ovo zadnje pitanje medijima je i najzanimljivije.

Devet američkih država glasati o liberalizaciji zakona o marihuani, a očekivani pozitivni rezultati mogli bi potaknuti njezinu legalizaciju i na saveznoj razini.

Komentiraj