U četvrtak je održan višesatni sastanak izraelskog i hrvatskog izaslanstva, nakon kojeg je objavljeno da od kupnje izraelskih borbenih aviona neće biti ništa, te da će Vlada poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak.

Na sastanku je hrvatskoj strani priopćeno da Izrael nije bio u mogućnosti provesti projekt. Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F- 16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova.

Američka strana, međutim, pristala bi na transfer trećoj strani samo “ogoljenih” zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje. Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan. Izrael je stoga u četvrtak, dan prije isteka roka, službeno izvijestio MORH da ne može dobiti takvo odobrenje.

N1 televizija u petak je objavila službeni odgovor američkog veleposlanstva u Zagrebu, nakon propalog posla o kupnji zrakoplova.

“Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima te radile na tome da se taj prijenos realizira. Ostajemo predani pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova”, naveli su.

Iz veleposlanstva dodaju kako, kao što je uobičajeno, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi se omogućilo odobrenje prijenosa od strane Sjedinjenih Američkih Država. “Svo ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta, a odobrenje prijenosa od 27. prosinca 2018. bilo je u skladu s time”, naglašavaju.

Komentiraj