AMERIČKO VELEPOSLANSTVO “Dodik lažno optužuje”

hina

Ameriko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini u srijedu je oštro reagiralo na tvrdnje predsjednika Republike Srpske kako se vlada SAD planira umiješati u izbore u BiH zakazane za listopad pri čemu su Miloradu Dodiku poručili kako lažno optužuje i širi neutemeljene teorije urote.

Iz američkog veleposlanstva očitovali su se priopćenjem nakon što je Dodik u utorak ustvrdio kao je odluka vlade SAD da pokloni vlastima u BiH osam milijuna dolara radi poboljšanja sustava javnih nabavki i eliminiranja korupcije iz tog procesa zapravo dio nastojanja Washingona da suzbije ruski utjecaj u regiji kao i da utječe na ishod listopaskih izbora.

Dodik je to izjavio kritizirajući odluku Vijeća ministara BiH da prihvati donaciju od osam milijuna dolara namijenjenih prije svega poboljšanju funkcioniranja Agencije za javne nabavke u BiH.

“Lažne optužbe Milorada Dodika na račun projekta koji za cilj ima borbu protiv korupcije u javnom sektoru trebale bi da potaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i učinkovitoj vladavini kao i o njegovim osobnim motivima imajući u vidu nedavne izvještaje o nekretninama i drugoj imovini u njegovom posjedu”, stoji u priopćenju veleposlanstva SAD.

Ovime su aludirali na činjenicu da je nevladina udruga Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) ranije ovog tjedna objavio podatke o imovinskom stanju Dodika i njegove obitelji iz kojih je razvidno kako je riječ o bogatašima koji u posjedu imaju brojne nekretnine milijunske vrijednosti i stječu ogromne prihode što je u golemom nerazmjeru sa standardom većine građana BiH u kojoj prosječna plaća jedva prelazi 400 eura.

Veleposlanstvo podsjeća kako je SAD do sada dao više od dvije milijarde dolara pomoći BiH kako bi pomogao njezinu obnovu i izgradnju njenih demokratskih institucija. Istaknuli su kako bi planirani programi protiv kojih se buni Dodik trebali predstavljati nastavak dosadašnjih napora u borbi protiv korupcije posredstvom automatizacije vladinih sustava, poboljšanja procesa javnih nabavki te potpore javnom nadzoru nad potrošnjom vlasti.

Dodik je na ratnoj nozi s američkom administracijoim još od razdoblja predsjednika Baracka Obame a njegovo ime prije mjesec dana ponovo se našlo na popisu osoba pod sankcijama američkog ministarstva financija na kojega je uvršten početkom 2017. nakon što je u Washingtonu označen kao osoba koja predstavlja prijetnju provedbi Daytonskog sporazuma.

Dodik se uporno nadao kako će mu administracija Donalda Trumpa ukinuti tu kaznu a za sve probleme koje ima u odnosima s američkom diplomacijom optuživao je veleposlanstvo SAD u Sarajevu.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner