Američko vatreno oružje koristi se za kriminal svaku 31 minutu

Vatreno oružje iz Sjedinjenih Država koristi se za kriminalna djela otprilike svaku 31 minutu diljem Meksika, Kanade, središnje Amerike i karipskog područja, objavila je u petak američka organizacija sklona ljevici.

Washingtonska organizacija Center for American Progress ističe kako se ta brojka temelji na podacima američke vlade o tome da je u kriminalnim istragama u 15 država između 2014. i 2016. zaplijenjeno 50.133 komada vatrenog oružja kojega je podrijetlo u SAD-u.

Izvješće nazvano “Preko naših granica” tvrdi da blagi američki zakoni doprinose krijumčarenju oružja iz SAD-a u države u kojima djeluju nasilne bande, poput Meksika, El Salvadora i Hondurasa.

Broj ubijenih u Meksiku prošle je godine dosegnuo najvišu razinu u dva desetljeća, pokazuju službeni podaci vlade objavljeni prošlog mjeseca.

Oko 70 posto od 106.001 komada vatrenog oružja zaplijenjenih u Meksiku između 2011. i 2016., originalno su kupljeni u SAD-u, stoji u izvješću koje se poziva na informacije američkog Ureda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive.

Američki državni tajnik Rex Tillerson u četvrtak je sletio u Mexico City u kojem će razgovarati s dužnosnicima meksičke vlade i sigurnosti, a u petak će se susresti s ministrima vanjskih poslova te države i Kanade.

Komentiraj