AMERIČKO-RUSKI PRIJEDLOG: Sirijska oporba će poštivati privremeno dvotjedno primirje

FaH

Glavne skupine sirijske oporbe su navele u srijedu da će poštivati privremeno dvotjedno primirje u Siriji prema američko-ruskom prijedlogu kojeg je prihvatio režim i trebao bi stupiti na snagu u subotu.

“Visoki pregovarački odbor (HCN) smatra da bi privremeno primirje od dva tjedna bilo prilika za provjeru ozbiljnosti druge strane”, režima predsjednika Bashara al-Assada, navodi se u tekstu objavljenom nakon sastanka u Rijadu tog odbora u kojem se nalaze glavne oporbene stranke i politički i oružani pobunjenički pokreti Sirije.

Taj prekid neprijateljstava se neće odnositi na džihadističke skupine Islamska država i Frontu Al-Nosra, precizira američko-ruski prijedlog.

Prekid neprijateljstava će se primijeniti na sudionike sirijskog sukoba koji su naveli da će poštivati i primjenivati točke sporazuma, dodaje se u tom tekstu. Te stranke trebaju od 26 . veljače u 12 sati po lokalnom vremenu, ili 11 sati po srednjoeuropskom obznaniti Sjedinjenim Državama i Rusiji pristaju li na sporazum.
Visoki pregovarački odbor navodi da žali što se u američko-ruskom priopćenju ne preciziraju jasno oblasti koje nisu zahvaćene prekidom vatre.
Režim je, iako je pristao na primirje, naveo u utorak da nastavlja vojne operacije u borbi protiv Islamske države, Al- Nosre i drugih terorističkih skupina s kojima su povezane.
Pobunjenici strahuju da će Damask primirje iskoristiti za napade na predjele gdje su povezani s Al-Nosrom, poput Idleba ili Alepa.
U sukobu u Siriji je od 2011. poginulo više od 270.000 ljudi, prema novim podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Komentiraj