Odluka koju je Washington donio u utorak da naoruža kurdsku miliciju YPG u Siriji za borbu protiv Islamske države je “neprihvatljiva”, izjavio je u srijedu zamjenik turskog premijera Nurettin Canikli.

“Opskrba oružjem YPG-a je neprihvatljiva”, kazao je Canikli na tv postaji A Haber, po pisanju dnevnika Hurriyet. “Takva politika nikome ne koristi”.

Turska smatra Postrojbe za zaštitu kurdskog naroda, YPG, sirijskim ogrankom kurdskih separatista Radničke stranke Kurdistana, “terorističke” organizacije po Ankari njezinim zapadnim saveznicima.

Odluka SAD-a da naoruža sirijsku kurdsku miliciju “ubrzat će poraz” ultraradikalne skupine Islamska država, izjavio je u srijedu glasnogovornik arapsko-kurdske koalicije koja se bori protiv te organizacije.

“Američka odluka da naoruža YPG važna je i ubrzat će poraz terorizma”, kazao je Talal Sello, glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga koje se bore protiv IS-a uz podršku Washingtona.

Sello je ocijenio da je “službena objava te podrške rezultat velike djelotvornosti YPG-a i svih Sirijskih demokratskih snaga u borbama protiv terorizma” u Siriji gdje je IS potjeran iz nekoliko uporišta.

Komentiraj