Američko kliničko ispitivanje pokazuje: Učinkovitost AstraZenece je 79 posto

Objavljeni su rezultati američkog kliničkog ispitivanja cjepiva AstraZenece. Hrvatska je naručila najviše doza AstraZenece – oko 2.7 milijuna doza.

Prema objavljenom kliničkom ispitivanju, u kojem je sudjelovalo više od 32 tisuće ispitanika, većinom iz SAD-a, a dijelom iz Čilea i Perua – cjepivo je sigurno i visoko učinkovito.

Rezultati pokazuju da je cjepivo AstraZenenca sigurno i 79 posto učinkovito u prevenciji simptomatskih bolesti. Za usporedbu, utvrđeno je da je Modernino cjepivo učinkovito u prevenciji Covida više od 94 posto, a cjepivo Pfizer-BioNTech 95 posto.

“Ova analiza potvrđuje cjepivo AstraZeneca COVID-19 kao prijeko potrebnu dodatnu mogućnost cijepljenja”, izjavila je Ann Falsey, profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Rochester u SAD-u te voditeljica ovog ispitivanja. Dodala je da analiza nudi povjerenje da odrasli ljudi, svih dobnih skupina, mogu imati koristi od zaštite od koronavirusa koje ovo cjepivo pruža.

Ovo američko kliničko ispitivanje pokazuje i da nisu evidentirani nikakvi problemi sa stvaranjem krvnih ugrušaka. Upravo su te nuspojave povezane s cjepivom AstraZeneca dovele do privremenog obustavljanja cijepljenja tim cjepivom u dvadesetak zemalja svijeta.

Zabrinutost zbog krvnih ugrušaka natjerala je više od desetak europskih zemalja, uključujući Njemačku i Italiju, da ovog mjeseca privremeno obustave upotrebu AstraZeneca cjepiva. Većina je nastavila s primjenom cjepiva nakon što su europski i britanski regulatori ponovno odobrili upotrebu injekcije unatoč rijetkim problemima zgrušavanja, za koje nije dokazano da su povezani s cjepivom. Regulatori su rekli da ne mogu isključiti vezu, ali istaknuli su da je cjepivo važno oružje u prevenciji smrti i ozbiljnih bolesti i da njegove koristi premašuju potencijalne rizike.

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodno društvo za trombozu i hemostazu preporučili su zemljama da nastave koristiti cjepivo Oxford-AstraZeneca.

Studija navodi i da zaštita od zaraze simptomatskim covidom koju pruža AstraZenecino cjepivo ne pada kod ljudi starijih od 65 godina. U spomenutom istraživanju, naime, petina sudionika istraživanja bila su starija od 65 godina. Oni su dobili dvije doze AstraZenecinog cjepiva u razmaku od četiri tjedna i pokazalo se da je razina zaštite koju su dobili ista kao i kod onih iz mlađih dobnih skupina. Pokazalo se da je učinkovitost cjepiva 80 posto i više kod osoba starijih od 65 godina.

Cjepivo, koje su razvili AstraZeneca i Sveučilište Oxford, učinkovito je sto posto protiv teških bolesti i hospitalizacije.

AstraZeneca u ponedjeljak je u priopćenju istaknula da neovisni odbor nije utvrdio nikakve sigurnosne probleme povezane s cjepivom, a proveli su i pregled krvnih ugrušaka, kao i cerebralne venske sinusne tromboze (CVST), izuzetno rijetkog krvnog ugruška u mozgu, uz pomoć neovisnog neurologa. Kažu da odbor ‘nije nije utvrdio povećani rizik od tromboze ili događaja karakteriziranih trombozom među 21.583 sudionika koji su primali barem jednu dozu cjepiva’.

AstraZeneca je priopćila da će nastaviti analizirati podatke i pripremati se za traženje hitne autorizacije u SAD-u u idućim tjednima. Upravo zbog ove objavljene američke studije, očekuje se da će Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobriti cjepivo AstraZenece u roku od mjesec ili dva.

Dionice AstraZenece u ranim jutarnjim satima ponedjeljka ‘skočile’ su za gotovo jedan posto nakon objave studije, izvijestio je Reuters.

Komentiraj