U američkom je gospodarstvu u siječnju pojačan tempo zapošljavanja uz potporu domaće i globalne potražnje, praćen najsnažnijim rastom plaća po satu na godišnjoj razini u više od osam i pol godina, pokazalo je u petak najnovije izvješće američke vlade.

U najvećem svjetskom gospodarstvu u siječnju je neto otvoreno 200 tisuća novih radnih mjesta, nakon novootvorenih 160 tisuća u prosincu 2017. godine, objavilo je u petak američko ministarstvo gospodarstva.

Stopa nezaposlenosti zadržala se pak na najnižim razinama u 17 godina od 4,1 posto, pokazalo je izvješće.

Prosječna plaća po satu uvećana je u siječnju za daljnjih devet centi, na 26,74 dolara, nakon što je u prosincu povećana za 11 centi.

Time je rast prosječne plaće po satu na godišnjoj razini dosegnuo 2,9 posto i najizrazitiji je od lipnja 2009. U prosincu je iznosio 2,7 posto.

Izvješće o solidnom zapošljavanju zrcali snažan zamah u gospodarstvu na početku nove godine. Ekonomisti rast zaposlenosti pripisuju ponajprije domaćoj i potražnji na globalnoj razini.

Rast zapošljavanja zabilježen je u svim sektorima. U proizvodnom je broj zaposlenih uvećan za 15 tisuća, nakon porasta za 21 tisuću u prosincu. Taj sektor snažnu podršku crpi iz domaće i snažne inozemne potražnje. Dodatno ga podupire slabi dolar jer povećava konkurentnost američke robe na inozemnim tržištima.

Zapošljavanje u graditeljskom sektoru ojačalo je unatoč neuobičajeno niskim temperaturama, uz novozaposlenih 36 tisuća radnika, nakon zaposlenih njih 33 tisuće u prosincu.

Poboljšanje je bilježio sektor maloprodaje, uz 15.400 novozaposlenih u siječnju, nakon što je u mjesecu ranije neto otpušteno 25.600 radnika.

I državni sektor povećao je broj zaposlenih, za četiri tisuće, nakon uzastopna dva mjeseca neto otpuštanja.

Novo zapošljavanje abilježeno je i u segmentu profesionalnih i poslovnih usluga, ugostiteljstvu i turizmu, kao i segmentu zdravstva i socijalne podrške.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakDavis Cup: Hrvatska – Kanada 1:1
Sljedeći članakZaoštravanje odnosa Rusije i Japana
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.