Američki Zastupnički dom glasa o osudi Trumpovih ksenofobnih izjava

Rezolucija kojom bi se osudile ksenofobne objave američkog predsjednika Donalda Trumpa o četiri demokratkinje u Kongresu u utorak ide na glasanje u američkom Zastupničkom domu, a predsjednik poziva svoje republikance da joj se usprotive.

Očekuje se da će ta mjera, koja bi bila simbolička i ne bi imala nikakvu pravnu težinu, biti izglasana, jer demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu, a bilo kakva podrška republikanaca značila bi da je Trump prešao granicu čak i kod svojih stranačkih kolega.

“Ovo je, nadam se, mjera koja će dobiti i podršku republikanaca. Ako oni ne podrže osudu predsjednikovih riječi, to je onda poruka sama po sebi”, rekla je na zatvorenom sastanku svojim stranačkim kolegama predsjednica Doma, demokratkinja Nancy Pelosi, otkrio je pomoćnik koji je bio prisutan.

“To su naše sestre”, kazala je Pelosi o četiri demokratkinje koje su postale meta Trumpovih objava.

Sve četiri su pripadnice manjina i progresivnog krila demokrata, te su po prvi put u Kongresu. Američke su državljanjke, a samo jedna je rođena izvan SAD-a.

Trump je preko vikenda napisao na Twitteru da se četiri kongresnice trebaju “vratiti uništenim i zločinom zahvaćenim mjestima iz kojih su i došle”.

U ponedjeljak im je uputio poruku: “Ako ne volite našu zemlju i niste sretne ovdje, onda ju možete napustiti”, a u utorak je napisao kako te objave “NISU rasističke”.

“Nemam rasističku kost u tijelu! Takozvano glasovanje je demokratska prevara. Republikanci ne smiju pokazivati ‘slabost’ i pasti u njihovu zamku”, napisao je američki predsjednik.

U svojim prvim objavama na Twitteru Trump nije imenovao kongresnice, no izdvojio ih je u obraćanju u Bijeloj kući u ponedjeljak.

To su Alexandria Ocasio-Cortez iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayanna Pressley Iz Massachusettsa i Rashida Tlaib iz Michigana. Sve četiri iznimno su kritične prema Trumpu, no i prema trenutnom demokratskom vodstvu u Zastupničkom domu, što razbija jedinstvo stranke u tom tijelu.

Konačno glasovanje o osudi Trumpovih izjava očekuje se u utorak navečer.

Komentiraj