Američki umjetnik James Benning gostuje u Hrvatskoj

FaH

Američki nezavisni filmski umjetnik James Benning, prisutan na svjetskoj filmskoj sceni više od četrdeset godina, gostovat će od 30. ožujka do 4. travnja u Zagrebu, Rijeci i Vodnjanu, gdje će predstaviti svoj rad “Bez naziva (Vrijeme)”.

Jedan od najutjecajnijih predstavnika američke neoavangarde na svom će prvom ovdašnjem putovanju u svojevrsnom ‘vizualnom itinerariju’ uprizoriti “šest vizualnih formula za računanje rada vremena”.

“Benningova velika petlja psihogeografska je mapa šest digitalnih loopova za pomno iščitavanje šest sustava promjene vremena, koje će autor otvarati dan po dan u šest različitih galerijskih ambijenata sa sudionicima cijelog ili dijela računalnog itinerarija”, najavio je umjetnikov domaćin, Filmske mutacije: festival nevidljivog filma.

Putovanje počinje zagrebačkim ‘petljama’ koje će se predstaviti od 30. ožujka do 2. travnja – Čitateljičinom petljom u Institutu za suvremenu umjetnost, Željezničkom petljom u MM centru, Petljom crteža u Muzeju suvremene umjetnosti i Petljom koksa u Galeriji Greta.

Dan kasnije u Rijeci će Benning otvoriti Petlju sirovog željeza (u Mini-art kinu), a u Vodnjanu 4. travnja posljednju Šumsku petlju, u Apoteci.

Instalacije za šest prostora “Bez naziva (Vrijeme)” odabrao je sam Benning, a program se odvija u sklopu interdisciplinarnog projekta umjetničke organizacije Film-protufilm Serije za invizibilno kino i višegodišnjeg istraživanja Filmskih mutacija za promišljanje modusa prijenosa sustava slika, znanja i memorije filmskog dispozitiva u digitalnom dobu, kustosice Tanje Vrvilo.

Benningov rad nedavno je već predstavljen zagrebačkoj publici – krajem prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti bila su prikazana tri nova rada tog “američkog umjetnika politika krajolika, transcendentaliste, pjesnika i matematičara slika vremena”.

Tijekom četrdesetak godina snimio je četrdesetak 16-milimetarskih filmova te  vjerojatno dvostruki više digitalnih radova i serija, instalacija za kino ili druge prikazivalačke prostore u proteklih desetak godina.

Ulaz na projekcije i razgovore s autorom, kao i sve programe je besplatan.

Komentiraj