Američki suradnik optuženog Rusa priznao krivnju te će surađivati s Muellerovom istragom

EPA/SHAWN THEW

Amerikanac, poslovni partner ruskog državljanina kojeg posebni istražitelj Robert Mueller optužuje da je povezan s ruskim obavještajnim službama u petak je priznao krivnju za neprijavljeno lobiranje za ukrajinsku političku stranku sklonu Kremlju.

Samuel Patten je pristao i surađivati s Muellerovom istragom.

Patten je priznao da je dogovorio da jedan američki državljanin plati 50 tisuća dolara za četiri karte za inauguraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa u ime ukrajinskog oligarha koji je Pattena isplatio preko računa na Cipru.

Taj je potez prekršio američki zakon koji zabranjuje strancima da isplaćuju novac organizaciji koja vodi inauguraciju. Karte su dane oligarhu, još jednom Ukrajincu, Pattenu i jednom ruskom državljaninu, stoji u optužnici.

Iako se u tim dokumentima ne navodi ime Rusa, opis odgovara Konstantinu Kilimniku, Pattenovom poslovnom partneru.

Mueller tvrdi da je Kilimnik, koji je radio u ruskoj vojsci kao prevoditelj, povezan  s ruskim obavještajnim službama.

Pattenova nagodba sa sudom, koja predviđa suradnju s Muellerom, jača vjerojatnost da će biti pozvan da svjedoči protiv Paula Manaforta kojeg je sud u Virginiji prošlog tjedna osudio zbog porezne i bankovne prijevare, no kojeg idući mjesec u Washingtonu čeka još jedno suđenje.

Manafort, bivši voditelj kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, osuđen je zbog izbjegavanja plaćanja poreza, bankarske prijevare i skrivanje inozemnih bankovnih računa.

Patten je priznao da je prekršio takozvani zakon FARA prema kojem sve tvrtke koje zastupaju neku stranu zemlju ili organizaciju moraju redovito izvještavati američke vlasti o vezama s tom državom ili ustanovom.

Priznao je i da je surađivao s ruskim državljaninom kako bi lobirao u Kongresu za ukrajinsku prorusku stranku Oporbeni blok, a da to nije prijavio američkoj vladi, kao što zahtijeva zakon.

Optužnicu za taj zločin za koji je predviđena kazna od maksimalno pet godina u zatvoru podigli su državni tužitelj u Washingtonu i odjel za nacionalnu sigurnost ministarstva pravosuđa na temelju Muellerove istrage.

Pattenovo djelovanje u Ukrajini dijelom se poklapa s Manafortovim.

Bivši voditelj Trumpove kampanje je većinu svog bogatstva stekao radeći za ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča prije no što je on 2014. pobjegao u Rusiju, no nakon toga je također surađivao s Oporbenim blokom.

Ukrajinski oligarh koji je dobio kartu za inauguraciju mogao bi biti, piše Reuters, Serhij Liovoškin, zastupnik Oporbenog bloka i bivši Janukovičev šef kabineta.

Komentiraj