EPA/ALBA VIGARAY

Američki sudovi razmatraju tužbe protiv Trumpove odluke

Federalni sudac u Bostonu izrazio je u petak skeptičnost prema tvrdnji jedne civilne udruge da je odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD državljanima sedam većinski muslimanskih država vjerska diskriminacija.

Sudac je to izjavio tijekom saslušanja u pokušaju pravnog osporavanja te mjere koju je Trump potpisao prošlog tjedna i kojom je zabranjen ulazak državljanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

Ta je naredba privremeno zaustavila ulazak u državu svim, te je na neodređeno zaustavila doseljavanje sirijskih izbjeglica.

Federalni suci u Seattleu i Virginiji su u petak razmatrali tužbe koje su zbog Trumpove odluke podnijele savezne države i nekoliko interesnih skupina.

Naredbom novog predsjednika povučeno je više od 100 tisuća već izdanih viza, objavio je pravnik ministarstva pravosuđa na saslušanju u Virginiji, prenose mediji.

U nedjelju je sudac u Bostonu izdao nalog o sedmodnevnoj zabrani provedbe te odluke za koju Bijela kuća tvrdi da je potrebna zbog nacionalne sigurnosti.

“Gdje stoji da je riječ o muslimanskim državama?”, upitao je u petak okružni sudac Nathaniel Gorton, Matthewa Segala, pravnika iz Američke unije za građanske slobode koji je predstavljao podnositelje tužbe.

“Ako je Vaše pitanje ‘je li riječ musliman prisutna u ovoj izvršnoj naredbi?’, moj odgovor je da nije”, uzvratio je Segal.

“No predsjednik je opisao što će učiniti sa zabranom muslimana, i onda je to proveo”, dodao je.

Gorton je uzvratio upitavši “trebam li uzimati u obzir izjave dužnosnika prije i poslije izbora kao dio te izvršne naredbe?”.

Tužbu Gortonu podnijela je organizacija Oxfam koja se bori protiv siromaštva, te sedam iranskih državljana. Od suca su zatražili da produži zabranu provedbe Trumpove odluke.

Trumpova je naredba prošlog vikenda izazvala kaos na američkim zračnim lukama. Neki od putnika u inozemstvu odvraćeni su od putovanja, a na terminale su stigle tisuće prosvjednika.

Gorton je u petak zatražio objašnjenje od pravnika ministarstva pravosuđa Joshue Pressa da otkrije kako je odabrano tih sedam država.

Press mu je odgovorio kako je ta lista nastala po zakonu iz 2015., izmijenjenog prošle godine, u kojem se od građana tih sedam država zahtijeva apliciranje za vize “zbog zabrinutosti oko izbjeglica koje stižu većinom iz Sirije u vrijeme u kojem se u Europi događaju teroristički napadi”.

Komentiraj