Stručnjaci američke vlade misle da bi Sjeverna Koreja za nekoliko dana mogla izvesti novi test, što bi bilo prvi put nakon ispaljivanja projektila preko Japana sredinom rujna, rekla su dva pouzdana vladina izvora u utorak.

Jedan američki izvor, koji nije želio biti identificiran, rekao je da SAD ima dokaze o tome da su točna japanska izvješća o praćenju signala koja sugeriraju da se Sjeverna Koreja priprema za novo ispaljivanje.

Oba izvora izvora rekla su da američki stručnjaci vjeruju da bi novi pokus mogao biti izveden “za nekoliko dana”.

Izvor iz japanske vlade rekao je u utorak da je Japan detektirao radio signale koji upućuju na to da se Sjeverna Koreja možda priprema za novo lansiranje projektila, premda takvi signali nisu neuobičajeni a satelitske snimke ne pokazuju nove aktivnosti.

Drugi američki obavještajni izvori primijetili su da je Sjeverna Koreja prije namjerno puštala varljive signale za nuklearne  testove i ispaljivanje projektila, kako bi prikrila stvarne pripreme.

Sjeverna Koreja je od travnja svaka dva, tri mjeseca ispalila po jedan projektil, a u rujnu je napravila stanku pošto je ispalila projektil preko japanskoga otoka Hokaida 15. rujna.

Komentiraj