Američki senatori obećavaju solidarnost i oružje za Ukrajinu

Dvostranačka skupina senatora Sjedinjenih Država obećala je solidarnost i oružje prilikom posjeta Kijevu u ponedjeljak, pritom upozorivši ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne pokreće novu vojnu ofenzivu na Ukrajinu.

Kijev i njegovi zapadni saveznici oglasili su alarm nakon što je Rusija okupila desetke tisuća vojnika u blizini ukrajinskih granica i pritisnula Sjedinjene Države na sigurnosna jamstva, uključujući blokadu pridruživanja Ukrajine NATO savezu.

Rusija poriče planiranje novog vojnog napada.

Sjedinjene Države bile su najmoćniji podupirač Ukrajine u sukobu s Moskvom nakon ruske aneksije Krima 2014. i izbijanja rata u istočnoj Ukrajini.

“Mislim da je Putin napravio najveću pogrešku u svojoj karijeri podcijenivši koliko će se narod Ukrajine hrabro boriti protiv njega ako izvrši invaziju”, rekao je senator Richard Blumenthal novinarima.

“Nametnut ćemo ozbiljne ekonomske sankcije, ali što je još važnije, dat ćemo narodu Ukrajine oružje, smrtonosno oružje koje im je potrebno za obranu života”, rekao je nakon sastanka izaslanstva s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

To oružje moglo bi uključivati ​​protutenkovske projektile Javelin, rakete Stinger, malokalibarsko oružje i čamce, rekao je.

“Naša poruka je: bit će posljedica ako on odluči prekršiti svetost ove demokracije”, dodala je senatorica Amy Klobuchar.

Komentiraj