Američki Senat započeo saslušanje konzervativne sutkinje

Odbor za pravosuđe američkog Senata u ponedjeljak je započeo svoje četiri dana dugo saslušanje sutkinje Amy Coney Barrett u postupku potvrde za sutkinju Vrhovnog suda.

Saslušanje konzervativne sutkinje koju je predsjednik Donald Trump nominirao 26. ožujka nakon smrti liberalne sutkinje Ruth Bader Ginsburg započelo je uvodnim obraćanjima senatora.

Barrett će se obratiti nakon 22 člana odbora koji imaju pravo na govor.

Zbog pandemije koronavirusa na saslušanju osobno ne prisustvuju svi senatori, a oni koji su na Capitol Hillu socijalno su distancirani i prate ostale epidemiološke upute.

Barrett sjeti za stolom preko puta senatora s maskom na licu, a iza nje sjede njezina djeca, također s maskama.

Odluka o prisustvovanju na saslušanju je na svakom senatoru. Među onima koji ga prate putem videoveze je i demokratska senatorica Kamala Harris, kandidatkinja za potpredsjednicu Joea Bidena na izborima 3. studenoga.

Republikanski čelnici u Senatu odbili su pozive demokrata da se saslušanje odgodi jer su dva člana odbora i Trump bili pozitivni na koronavirus nekoliko dana nakon ceremonije 26. rujna na kojoj je predsjednik najavio da će nominirati 48-godišnju sutkinju.

Ovo saslušanje posljednji je korak prije glasanja cijelog Senata krajem listopada kojim će se potvrditi doživotni ulazak Coney Barrett u Vrhovni sud.

Prema kopiji njezinog uvodnog govora, ona će naglasiti da će “učiniti maksimum da ostvari rezultat kako nalaže zakon, bez obzira na svoje osobne preference”.

Ne spominjući svoja konzervativna ili vjerska uvjerenja, Barrett će u govoru na četiri stranice senatorima poručiti da sudovi “nisu osmišljeni da bi riješili svaki problem ili ispravili svaku nepravdu u našem javnom životu”.

Političke odluke, poručit će Barrett, “donose izabrana politička tijela i oni podnose račun ljudima”.

“Sudovi imaju ključnu odgovornost u provođenju vladavine prava, što je od temeljne važnosti za slobodno društvo”, reći će kandidatkinja za Vrhovni sud.

Nominaciju je prihvatila, istaknut će Barrett, jer vjeruje da “Amerikanci iz svih slojeva društva zaslužuju neovisni Vrhovni sud koji tumači naš ustav i zakone onako kako su napisani”.

Barrett će se posebno zahvaliti sutkinjama prije nje i odati počast preminuloj Ruth Bader Ginsburg.

Njezino imenovanje moglo bi dodatno učvrstiti konzervativnu većinu u sudu, sa 6 sudaca naprema njih 3, a to tijelo donosi važne odluke poput onih o pobačaju ili pravu na naoružanje.

Republikanci u Senatu imaju većinu od 53 naprema 47 zastupnika, pa se njezina potvrda čini izglednom.

Komentiraj