Američki Senat sve bliže usvajanju zakona o 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini

Američki Senat podržao je u ponedjeljak zakon o 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini s 81 glasom za i 11 protiv na prvom od potencijalna tri proceduralna glasanja koja otvaraju put za konačno glasanje o tom paketu pomoći u Senatu vjerojatno kasnije ovog tjedna.

Svih 11 glasova “protiv” stiglo je iz redova republikanaca.

Zastupnički dom odobrio je paket pomoći Ukrajini 10. svibnja. No isti je zapeo u Senatu jer mu se usprotivio republikanski senator Rand Paul, čime je spriječeno glasanje u brzom postupku.

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena traži da se zakon o vojnoj i humanitarnoj pomoći odobri do četvrtka kako bi ga Biden mogao potpisati prije nego što postojeća pomoć za obranu Ukrajine istekne ovog mjeseca.

Bidenovi kolege demokrati usko kontroliraju i Zastupnički dom i Senat, ali pravila Senata zahtijevaju jednoglasnu suglasnost kako bi se brzo prešlo na konačno glasanje o većini zakona.

Paul je rekao da želi da se omogući inspekcijski nadzor potrošnje sredstava, ali je odbio ponudu čelnika Senata da se održi glasanje o amandmanima na njegov prijedlog.

Izmjena zakona prisilila bi Zastupnički dom da ponovno glasa, što bi uzrokovalo daljnje odgađanje slanja pomoći Ukrajini.

Obje stranke snažno podržavaju pružanje pomoći Ukrajini. Paket je u Zastupničkom domu prošao s 368 prema 57 uz značajnu republikansku podršku iako je svaki glas “protiv” bio republikanski.

Mitch McConnell, vođa republikanske manjine u američkom Senatu, predvodio je manje izaslanstvo u Ukrajini proteklog vikenda. Rekao je u nedjelju da bi Senat mogao odobriti paket pomoći već u srijedu.

Komentiraj