Američki senat izglasao mjeru privremenog saveznog financiranja do 21. studenog

Američki senat u četvrtak je izglasao mjeru koja će produžiti savezno financiranje do 21. studenog, a time je spriječio djelomični prestanak rada vladinih agencija kad istekne trenutno financiranje 1. listopada.

Senat je s 82 glasova ‘za’ i 15 ‘protiv’ prihvatio mjeru koju je 19. rujna odobrio i Zastupnički dom, nakon čega ide na potpisivanje predsjedniku Donaldu Trumpu.

Ta je mjera bila potrebna jer se Kongres i Trumpova vlada dosad nisu uspjeli složiti po nizu mjera koje bi financirale većinu vladinih aktivnosti u fiskalnoj godini koja započinje 1. listopada.

Jedna od najspornijih točaka je Trumpov zahtjev za 12 milijardi dolara u fiskalnoj godini 2020. kako bi sagradio zid na američko-meksičkoj granici. Tome se protivi većina demokrata i neki republikanci.

Zid koji će spriječiti ilegalni ulazak migrantima većinom iz Srednje Amerike bio je jedno je od glavnih obećanja Trumpove predsjedničke kampanje.

Suočen s otporom u Kongresu, američki predsjednik je ranije ove godine proglasio nacionalnu izvanrednu situaciju, što mu je omogućilo da preusmjeri novac iz drugih programa za zid.

Senat je u srijedu glasao kako bi zaustavio izvanredno stanje, a ako to učini i Zastupnički dom, očekuje se da će Trump staviti veto na tu odluku.

Komentiraj