Američki Senat izglasao ‘domaći’ proračun za 2020.

Američki Senat je, suočen s približavanjem isteka roka, donio u četvrtak zakon o financiranju niza domaćih programa do 30. rujna iduće godine i tako spriječio zatvaranje vladinih agencija nakon što aktualni proračun istekne krajem ovoga tjedna.

Senat je sa 71 glasom za i 23 protiv izglasao zakon, prvu od dvije velike mjere o fiskalnoj potrošnji u 2020. koje planira donijeti. Zakon sada ide na potpis predsjedniku Donaldu Trumpu.

Prije božićnog raspusta Senat je donio mjeru koja će omogućiti financiranje programa iz djelokruga ministarstva poljoprivrede, rada i energetike. Njime se također osigurava novac za programe inozemne pomoći SAD-a.

O drugom zakonu, onome o nacionalnoj sigurnosti koji uključuje vojni proračun od 738 milijardi dolara, Senat bi trebao raspravljati i glasati kasnije u četvrtak.

Ta dva zakona predviđaju 1.4 bilijuna dolara za tzv. diskrecijske programe koji se razlikuju od tzv. obveznih programa kao što su mirovine koje se financiraju automatski.

Prošle je godine taj iznos bio 1.36 bilijuna dolara.

Veća vladina potrošnja, u kombinaciji s rezanjem poreza koje je od 2017. smanjilo prihode proračuna, pridonose rapidnom rastu američkog nacionalnog duga koji sada iznosi 23.1 bilijun dolara, iznos koji bi po nekim analitičarima mogao usporiti ekonomiju.

Komentiraj