Američki razarač prošao pored spornih otoka u Južnom kineskom moru

EPA/MC3 J. ALEXANDER DELGADO / US NAVY

Američki razarač u nedjelju je plovio uz otoke u Južnom kineskom moru koje Peking svojata, otkrio je američki izvor za Reuters o činu koji bi mogao razljutiti u Kinu u vrijeme napetih odnosa između dviju država.

Peking i Washington su u trgovinskom ratu u sklopu kojeg su si međusobno uveli carine na uvoz.

Dužnosnik koji je htio ostati anoniman je otkrio kako je razarač Decatur prošao na oko 12 nautičkih milja od grebena Gaven i Johnson na otočju Spratly.

Ta je operacija posljednji u nizu pokušaja suprotstavljanja onome što Washington smatra težnjom Pekinga da ograniči slobodu kretanja u tim strateškim vodama u kojima se kreću mornarice Kine, Japana i nekih država jugoistoka Azije.

Kina svojata gotovo cijelo Južno kinesko more kroz koje godišnje prođe 5 bilijuna dolara prometa, no svojataju ga i Brunej, Malezija, Filipini, Vijetnam i Tajvan.

“Provodimo rutinske i regularne operacije slobode plovidbe, kao što smo činili u prošlosti i činit ćemo u budućnosti”, dodao je američki dužnosnik.

SAD je kritizirao kinesku izgradnju umjetnih otoka i vojne infrastrukture na tom području, strahujući da bi mogli ograničiti slobodni prolaz.

Komentiraj