Američki predsjednik Biden kaže da slanje američkih vojnika u Ukrajinu “nije na stolu”

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da slanje američkih vojnika u Ukrajinu kako bi odvratili Rusiju od mogućeg napada “nije na stolu” i najavio da će uskoro doći do sastanka Rusije i ostalih članica NATO-a.

Biden je rekao da će se Rusija i najmanje četiri velike članice NATO-a naći na sastanku na visokoj razini “kako bi raspravili zabrinutost Rusije zbog širenja NATO-a” i može li se nešto učiniti radi “smanjenja temperature na istočnoj bojišnici”.

Biden je novinarima rekao da je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tijekom njihova dvoipolsatnog sastanka jasno dao do znanja da će se Rusija suočiti s dosad neviđenim ekonomskih posljedicama ako napadne Ukrajinu.

Dodao je da je siguran da je Putin dobro shvatio tu poruku. “Bio sam vrlo jasan: ako napadne Ukrajinu, uslijedit će teške posljedice, gospodarske posljedice kakve još nisu viđene”.

Bijela kuća je u utorak objavila da Biden nije napravio nikakve ustupke Putinu koji je zabrinut zbog mogućeg članstva Ukrajine u NATO-u. Ruski predsjednik je tražio jamstva da se NATO više neće širiti na istok.

Dvojica čelnika su u utorak virtualno razgovarala o Ukrajini i drugim spornim pitanjima, u vrijeme kada su američko-ruski odnosi na najnižoj razini i dok se ruska vojska gomila na granici s Ukrajinom.

Kremlj ustraje u tvrdnji da ne namjerava napasti Ukrajinu i da je razmještanje vojske obrambene prirode.

Biden je također rekao da će SAD poslati Ukrajini obrambene sustave i da ima moralnu i zakonsku obavezu braniti saveznice u NATO-u budu li napadnute, no da se ta obveza ne odnosi na Ukrajinu.

“To nije na stolu”, rekao je Biden upitan hoće li vojskom zaustaviti mogući napad Rusije na Ukrajinu.

“To će ovisiti o tome što će reći ostale članice NATO-a. No, ideja da SAD jednostrano upotrijebi vojsku protiv Rusije koja napada Ukrajinu…to nije opcija”, istaknuo je Biden.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner