Američki predsjednik Biden: “Amerika se vraća, transatlantsko partnerstvo se vraća”

Američki predsjednik Joe Biden uputio je večeras s konferencije o sigurnosti u Münchenu poruku da se “vratio SAD, kao i transatlantsko partnerstvo”, javile su svjetske agencije.

“Ne gledamo više u prošlost, već samo u budućnost. Transatlantski savez je snažan temelj naše zajedničke sigurnosti”, rekao je Biden.

Mjesec dana nakon dolaska u Bijelu kuću, demokrat, koji je bio najavio da će voditi diplomaciju suprotnu onoj kakva je bila u Trumpovo vrijeme, sudjelovao je na svojim prvim međunarodnim sastancima, G7 i minhenskoj konferenciji.

Na svom prvom virtualnom sastanku s Bidenom čelnici G7 obvezali su se da će obnoviti multilateralizam, ugrožen za mandata Donalda Trumpa, a Biden je naglasio da je predanost SAD-a NATO-u nepokolebljiva.

Virtualni sastanak sa svjetskim čelnicima

Prvo je sudjelovao na videokonferenciji s francuskim, britanskim, njemačkim, talijanskim, japanskim, kanadskim i čelnicima EU na kojoj je glavna tema bila odgovor na pandemiju koja je pokosila 2.4 milijuna ljudi u svijetu.

Zatim je govorio na konferenciji o sigurnosti, što je prvi nastup nekog američkog predsjednika na tom skupu na kojem se svake godine sastaju predsjednici država, ministri, diplomati i stručnjaci za sigurnost.

“Šaljem svijetu jasnu poruku. Amerika se vraća. Transatlantski savez se vraća”, rekao je 46. američki predsjednik iz Bijele kuće u prigodi tog drugog događaja.

“SAD je u potpunosti predan našem NATO savezu i pozdravljam vaše jačanje investicija u vojne sposobnosti koje osnažuju zajedničku obranu”, dodao je.

“Napad na jednog je napad na sve. To je naš nepokolebljiv zavjet”, rekao je Biden, referirajući se na 6. članak ugovora NATO-a kojim objava rata protiv jedne članice predstavlja rat protiv cijelog saveza.

Novi američki predsjednik priznao je da su zadnjih par godina bile ispit za transatlantsko partnerstvo, no da je SAD sad spreman ponovno se angažirati s Europom, “savjetovati se s njome i vratiti američki položaj vodstva kojem se može vjerovati”.

Komentiraj