Američki potpredsjednik Mike Pence posjetio Irak

Američki potpredsjednik Mike Pence posjetio je u subotu Irak kako bi uvjerio iračke Kurde da uživaju podršku SAD-a nakon što je odluka predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju vojnika sa sjevera Sirije kritizirana kao američka izdaja kurdskih saveznika.

Penceov posjet, koji je uključio i susret s predsjednikom iračke regije Kurdistana Nechirvanom Barzanijem i telefonski razgovor s iračkim premijerom Adelom Abdulom Mahdijem, poslužilo je i za davanje podrške američkim vojnicima uoči Dana zahvalnosti koji Sjedinjene Države slave sljedeći četvrtak.

Potpredsjednik i njegova supruga Karen su tijekom posjeta poslužili tradicionalno jelo američkim vojnicima.

Turska je prošli mjesec pokrenula ofenzivu na sjeveroistoku Sirije nakon nagle Trumpove odluke o povlačenju svih tisuću američkih vojnika iz tog područja. Pence je ispregovarao kratkotrajno primirje s Ankarom kako bi se kurdski borci mogli povući iz područja.

Cilj dogovorenog primirja bio je ublažiti krizu koju je potaknula Trumpova odluka koju su i demokrati i republikanci kritizirali kao izdaju Kurda, američkih saveznika u borbi protiv Islamske države.

Penceovim posjetom poluautonomnoj regiji u Iraku u subotu trebalo se izraziti poštovanje kurdskim žrtvama i potvrditi američka podrška i partnerstvo kurdskim borcima.

“Koristim priliku da u ime predsjednika Donalda Trumpa podsjetim na snažne veze SAD-a i Kurda koje su nastale u ratnim sukobima diljem regije”, rekao je Pence Barzaniju prilikom susreta.

Pence je prvo sletio sjeverozapadno od Bagdada i telefonski razgovarao s Abdulom Mahdijem o nemirima i prosvjedima zbog korupcije koji su potresli zemlju.

Stotine ljudi je ubijeno od početka listopada u prosvjedima u Bagdadu i južnom Iraku. Prosvjednici žele srušiti političku elitu zbog korupcije i ovisnosti o stranim silama na teret Iračana koji pate od siromaštva i loše zdravstvene zaštite.

Komentiraj