Američki oceanografi otkrili novu vrstu rebraša

Screenshot YouTube

Američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere je otkrila novu životinju, prozirnog i svjetlećeg rebraša.

Ova vrsta životinje je prvi put primijećena 2015. godine, no sada je snimljena naprednijom kamerom u blizini obale Puerto Rica. Doktor Michael Ford se zahvalio suradnicima, koji su opisali ovo otkriće. Istaknuo je kako je ovo prvi put da je životinja otkrivena pomoću male istraživačke podmornice na daljinsko upravljanje i kamerom visoke razlučivosti, koja je omogućila bolji uvid u otkriće.

Otkriveni rebraš, kao i drugi primjerci iz ove skupine, nalikuju na prozirni balon na vrući zrak, a tijekom kretanja vidljiva je sposobnost luminiscencije. Svijetljenje, tj. energija nastaje procesom izmjene tvari, jer posebne žlijezde izlučuju svjetlosnu tvar (luciferin).

Oceanografi su vrlo zadovoljni postignutim, nastavljaju pregledavati i mapirati ovo područje. Nadaju se kako će ovdje istraživačka podmornica snimiti još mnogo morskih životinja. Istaknimo kako je rebraš otkriven na dubini većoj od 4 600 metara.

Komentiraj