Pixabay

Američki novinar zadržan dva dana u turskom zatvoru

Turska policija zadržala je u zatvoru dulje od dva dana američkog novinara, dopisnika Wall Street Journala iz Istanbula i nije mu dopustila kontakt s odvjetnikom, izvijestio je u subotu američki list, zabrinut za slobodu tiska u Turskoj.

Diona Nissenbauma, (49), policija je u utorak uhitila u njegovu stanu u Istanbulu optuživši ga da je prekršio zabranu objave video snimke skupine Islamska država, piše list na svojoj mrežnoj stranici.

Novinar je bio zadržan dva i pol dana i nije mu bio dopušten kontakt s odvjetnikom niti s obitelji, dodaje Wall Street Journal koji dva dana nije mogao odrediti gdje se njegov novinar nalazi.

Nissebaum je pušten u petak ujutro i otputovao je s obitelji iz Turske u SAD, precizira list.

Novinar je rekao da su u zatvoru s njim dobro postupali.

Plateforma P24 za neovisnost novinarstva navodi da je 118 novinara bilo uhićeno od uvođenja izvanrednog stanja u Turskoj nakon pokušaja državnog udara 15. srpnja.

Međunarodna organizacija CPJ (Odbor za zaštitu novinara) navodi da je ugašeno više od 130 medija od pokušaja državnog udara u srpnju.

Više do 110.000 javnih službenika, policajaca, sveučilišnih radnika bilo je privedeno, otpušeno ili suspendirano zbog navodnih veza s klerikom Fethullahom Gulenom, za koji službena Ankara tvrdi da je orkestrirao pokušaj državnog udara.

Komentiraj