Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman stigao u Split

Ivo Cagalj/PIXSELL

Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman, čija je nosivost do 85 zrakoplova te 20-ak helikoptera,  u subotu prijepodne uplovio je Brački kanal i usidrio se oko dva kilometra od splitske Gradske luke gdje će, u sklopu posjeta Hrvatskoj, boraviti do 9. prosinca ove godine.

U poslijepodnevnim satima će za novinare biti organiziran posjet tom nosaču zrakoplova.

Kako je priopćilo Ministarstvo obrane Republike Havatske, posjet nosača zrakoplova USS Harry S. Truman je potvrda bliskih odnos Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kao pouzdanih partnera koji zajedno rade na uspostavljanju i održavanju sigurnosti i prosperiteta u regiji te pokazatelj bogate i intenzivne suradnje.
Nosač zrakoplova USS Harry S. Truman je u sastavu američke 6. flote sa sjedištem u Napulju u Italiji, koja upravlja i sudjeluje u nizu združenih pomorskih operacija najčešće sa saveznicima i partnerima u cilju stvaranja sigurnosti i stabilnosti u Europi i Africi.
“Harry S. Truman” je nosač zrakoplova klase “Nimitz”. Ukupne je dužine 333 metra, širine 41 metar, a gaz mu je 12 metara. Posada broji 4922 člana od kojih 487 časnika, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane RH.
 USS Harry S. Truman,  koji je u službi od 1996. godine,  jedan je od nosača zrakoplova na nuklearni pogon klase Nimitz, najvećih nosača zrakoplova na svijetu, veličine kao tri nogometna igrališta.
USS Harry S. Truman i ostale nosače skupine Nimitz pogone dva Westinghousova nuklearna reaktora koji omogućuju postizanje brzine nešto iznad 30 čvorova (oko 56 kilometara na sat) a nuklearno gorivo se mijenja otprilike svakih 20 godina.
 Na nosačima je raspoređeno do 85 zrakoplova. F/A – 18 Hornet i Superhornet te helikoptera SH-60 Seahawk, zrakoplove za elektronsko izviđanje i “leteće radare” E-2 Hawkeye, a za obranu rapolažu i protuzrakoplovnim raketama Sea Sparrow i protuzrakoplovnim sustavom Phalanx u kojem su spregnuti radar i višecjevni top.
Nosači zrakoplova obično su na čelu skupine brodova u kojoj se još mogu nalaziti krstarice, razarači, podmornice i pomoćni brodovi.
Nosač USS Enterprise je 2006. godine posjetio Hrvatsku i Split a tom je prilikom američka Medalja časti bila dodijeljena umirovljenom pukovniku HV-a Srećku Hercegu, koji je potomak Petra Hercega Tomicha. Tomich je poginuo na američkom bojnom brodu USS Utah pri japanskom napadu napadu na  američku flotu u Pearl Harbouru a njegova požrtvovnost spasila je živote mnogih članova posade tog broda.
Split su i ranije posjećivali američki nosači zrakoplova: u travnju 1976. USS Saratoga a u svibnju 1979. USS America.

Komentiraj