EPA/TANNEN MAURY

Američki Kongres podigao granicu zaduženja i usvojio hitnu pomoć nakon uragana Harvey

Američki Kongres je u petak velikom većinom usvojio zakon kojim deblokira hitnu pomoć od 15,25 milijarda dolara za žrtve tropske oluje Harvey i podigao granicu zaduženja do 8. prosinca.

Nakon zelenog svjetla Senata u četvrtak, zastupnici su s 316 glasova prema 90 izglasali taj tekst postignut kompromisom između predsjednika Donalda Trumpa i demokratske manjine.

“Hvala kolegama iz Kongresa”, napisala je na društvenoj mreži Twitter jedna republikanska zastupnica Floride, države koja se priprema na nalet uragana Irma ovog vikenda.

Oporba je u potpunosti došla iz republikanske stranke, posebice konzervativnog krila, koja se skandalizira što hitna financijska pomoć ne dolazi od ušteda iz drugih dijelova proračuna. Konzervativci također žale što je legalna granica duga pomaknuta mimo strukturne refome.

Povišenje te granice također jamči da će Sjedinjene Države ispuniti svoje obveze prema dugu krajem rujna, jer je to bio prioritet koji je odredio predsjednik Trump.

Tim zakonom se financira savezna država do 8. prosinca, čime se izbjegava moguće zatvaranje vlade početkom nove proračunske godine, koja počinje 1. listopada.

“Financiranjem države tijekom tri sljedeća mjeseca, Amerikanci mogu odahnuti dok tražimo stalno rješenje tijekom sljedećih mjeseci,” rekao je jedan dužnosnik Bijele kuće.

Zakon usvojen u petak produljuje do 8. prosinca javni programa osiguranja protiv poplava, koji je bio pri istjeku.

Komentiraj