EPA

Američki izviđači ispričali se zbog Trumpova političkog govora

Američki izviđači ispričali su se u četvrtak zbog političkog govora predsjednika Donalda Trumpa na godišnjem okupljanju te organizacije.

Na skupu na kojem je bilo oko 40.000 izviđača i volontera iz svih dijelova SAD-a i 59 drugih država, Trump je napadao medije, poticao publiku da zviždi njegovu prethodniku Baracku Obami, blatio bivšu protukandidatkinju Hillary Clinton i hvalisao se svojom izbornom pobjedom.

“Tko želi pričati o politici kad sam ja pred vama”, upitao je Trump sudionike skupa u ponedjeljak u zapadnoj Virdžiniji.

Govor je izazvao kritike nekih kongresnika i nevladinih udruga.

“Zbivanja posljednjih nekoliko dana zasjenile su izjave predsjednika SAD-a”, rekao je u priopćenju Michael Surbaugh, izvršni direktor Boy Scouts of America.

“Iskreno se ispričavam onima u našoj izviđačkoj obitelji koje je uvrijedila politička retorika. To nam nije bila namjera”, istaknuo je.

Dodao je da se američki predsjednici tradicionalno pozivaju na desetodnevno druženje koje se održava od 1937.

“Svrha mu nije potpora nijednoj osobi, stranci ili politici”, istaknuo je Surbaugh.

“Ljudi nas godinama pozivaju da zauzmemo stajalište o političkim pitanjima, no mi smo ostali čvrsta nestranačka organizacija i odbijali smo komentirati političke teme. Iskreno nam je žao da je politika ubačena u naš program”, rekao je.

Komentiraj