Visoki vojni dužnosnici iz Sjedinjenih Država i Europe u srijedu su pozvali na bolju razmjenu podataka u borbi protiv terorizma, te na redovite sastanke za koordinaciju pravosudnih dužnosnika.

“Terorizam je transregionalni problem i predstavlja jasnu i prisutnu opasnost za sve nas”, rekao je američki general Curtis Scaparrotti, zapovjednik američke Europske komande, na prvom susretu europskih obrambenih čelnika na kojem se posebno raspravlja o borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Scaparrotti je naglasio kako je poboljšanje brzine razmjene podataka imperativ, te se pozabaviti zabrinutošću zemalja oko otkrivanja “izvora i metoda” u borbi protiv Islamske države i drugih ekstremističkih skupina.

“Nema sumnja da smo na tom području postigli napredak, no to i dalje ostaje jedna od stvari na kojima najviše trebamo raditi”, istaknuo je. Izazovi s kojima se suočavaju su sve veći zbog rasta upotrebe društvenih mreža i enkripcije kod Islamske države.

Izostanak razmjene informacija sprječava vlasti da povežu točke i time spriječe nasilne napade, upozorio je američki zapovjednik, govoreći o prošlotjednom ubojstvu policajca u Parizu.

“Nijedna nacija nije sama i nijedna nacija nije imuna na prijetnju nasilja terora”, tvrdi Scaparrotti.

Istaknuo je kako se europski obrambeni dužnosnici, ministri vanjskih poslova i obrane već susreću na redovnoj bazi kako bi se koordinirali u borbi protiv terorizma, no da su potrebni takvi susreti i među pravosudnim dužnosnicima.

Komentiraj