Američki grafiti, film koji je obilježio mnoge generacije

Na današnji dan 1973. na filmskom festivalu Lacarno u Švicarskoj je film Američki grafiti imao svoju premijeru. Desetak dana kasnije stigao je i u američka kina.

A dvije godine ranije se filmska kuća United Artists dogovorila s mladim redateljem Georgeom Lucasom, kojem je tada bilo tek 27 godina, o snimanju dva filma “Američkih grafita” i “Ratova zvijezda”. Riječ je o naslovima koji će promijeniti filmski svijet. Tada je studio odbio drugi film i to još u prvim fazama snimanja zbog visokih troškova kao i zbog relativnog neiskustva režisera s filmovima visokog proračuna. Nisu znali kako će se u svojoj daljnjoj karijeri Lucas uspješno poigravati milijunima dolara za troškove filmova, ali i zaradama.

A skeptike je razoružao baš i prvim odobrenim filmom, djelom koje je svakako najisplativiji i najupečatliviji grafit u povijesti. Njime je režiser dao nostalgični spomen generaciji svoje mladosti, mladima iz 50-ih i 60-ih prošlog stoljeća. Stavljao ih je u komične, patetične, groteskne, sentimentalne i kakve sve ne pozicije, uz sjajnu nezaboravnu glazbu.

Radnja filma događa se davne 1962. godine tijekom jedne, i to posljednje ljetne noći grupe tinejdžera pred odlazak na koledž. Protagonisti priče su trapavi Terry Fields, malograđanin Steve Bolander i njegova djevojka Laurie Henderson, njen brat Curt, mehaničar ‘proleter’ John Milner. Sve vrijeme ih prati sveprisutni DJ Wolfman Jack – Usamljeni Vuk koji pušta rock and roll hitove iz tog razdoblja.

Komentiraj