Sjedinjene Države ne žele ući u rat s Iranom, rekao je u četvrtak general Joseph Votel, zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku, dok neki čelnici Trumpove administracije zaoštravaju retoriku prema Teheranu.

“Ne vjerujem da želimo ući u rat s Iranom i ne vjerujem da je to naš cilj”, rekao je na tiskovnoj konferenciji Joseph Votel, zapovjednik središnjeg zapovjedništva američkih snaga (CENTCOM) odgovornog za Bliski istok.

Odgovarao je na pitanje o američkoj strategiji prema Iranu nakon oštrog upozorenja koje je Teheranu uputio savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton. Potonji, predstavnik tvrde linije u američkoj politici, upozorio je Iran da će “skupo platiti” bude li prijetio SAD-u i njegovim saveznicima.

“Imamo vas na oku i pronaći ćemo vas”, dodao je Bolton u prigodi UN-ove Opće skupštine.

General Votel je u četvrtak izjavio da nije dobio nikakvu “izravnu vojnu zadaću” u vezi s Iranom, ali je upozorio da je Pentagon i dalje “spreman brzo i sveobuhvatno odgovoriti budu li prilike to zahtijevale”.

Na upit o ruskoj isporuci projektila S-300 sirijskom režimu, ocijenio je da je ona “suvišna eskalacija” koja treba prikriti “štetno” djelovanje Irana u Siriji.

“To nema nikakve veze s ISIS-om”, dodao je, koristeći se engleskom kraticom za skupinu Islamsku državu (IS). “Čini se da se time želi prikriti štetno djelovanje Irana u Siriji”, rekao je.

Rusija je u utorak objavila da je sustave protuzračne obrane S-300 isporučila sirijskoj vojsci a tu je odluku donijela pošto su sirijske snage zabunom srušile ruski zrakoplov u odgovoru na izraelski zračni napad.

Komentiraj