Američki federalni sudac zabranio Trumpovu protuimigrantsku uredbu

EPA/EUGENE GARCIA

Federalni sudac iz Seattlea privremeno je blokirao izvršnu uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se državljanima sedam muslimanskih zemalja zabranjuje ulazak u SAD, piše Independent.

Okružni sudac James Robert, kojega je 2003. godine imenovao predsjednik George Bush, blokirao je Trumpovu uredbu.

Privremena uredba saveznog suca Jamesa Roberta vrijedi za čitav američki teritorij dok žalba, koju je u ponedjeljak uložio tužitelj države Washington Bob Ferguson, ne bude razmotrena u cijelosti.

Također, savezni suci nekoliko drugih država izjasnili su se protiv zabrane otkad je donesena prije tjedan dana, posebice u Kaliforniji i u državi New York. No, odluka suca Roberta najviše je odjeknula.

Ferguson je uložio žalbu u ponedjeljak kako bi se poništile ključne točke predsjedničke izvršne uredbe koja zatvara granice SAD-a izbjeglicama tijekom četiri mjeseca i državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja (Iran, Irak, Libija, Somalija, Sudan, Sirija i Jemen) na tri mjeseca. Sirijcima je ulazak u SAD zabranjen neograničeno.

“Nitko nije iznad zakona, čak ni predsjednik”, rekao je Ferguson, naglašavajući da je suca Roberta imenovao nekadašnji republikanski predsjednik George W. Bush.

Odmah nakon što je sudac Robart blokirao Trumpovu uredbu, Bijela kuća obećala je boriti se protiv te presude.

Komentiraj