Američki dužnosnici strahuju da se zaraza u Bijeloj kući proširila “s Capitol Hilla”

Visoki dužnosnik američke administracije rekao je u subotu za CNN da je širenje zaraze koronavirusom među visokim republikanskim dužnosnicima možda počelo na skupu u vrtu Bijele kuće na kojem je objavljena nominacija sutkinje Amy Coney Barrett za Vrhovni sud.

Dužnosnik je rekao kako „se čini jako vjerojatnim da je zaraza počela na nominaciji prošli tjedan”.

“Možda je došla s Hilla. Idući prioritet bit će osiguranje Capitol Hilla i zaštita zastupnika”, dodao je.

Ceremonija održana prošle subote okupila je visoke dužnosnike Bijele kuće i saveznike, članove kabineta, republikanske zastupnike te prijatelje i obitelj sutkinje Barrett, koja je na testiranju nakon toga bila negativna, ali je ovaj tjedan otkriveno da je ranije ove godine bila zaražena virusom zajedno sa svojim suprugom.

Skup je održan na otvorenom, ali Barrett i ostali družili su se i unutar Bijele kuće.

Sudionici, i vani i unutra, nisu nosili maske i nisu poštivali fizičku distancu.

Sugestija da se virus počeo širiti s obližnjeg Capitol Hilla mogla bi dodatno zakomplicirati nastojanja republikanaca da organiziraju saslušanja za Barretinu potvrdu na dužnost.

Sedmero ljudi koji su bili na tom skupu, uključujući Trumpa, pozitivni su na virus.

Predsjednik Sveučilišta Notre Dame Fr. John Jenkins, koji je također bio nazočan i pozitivan je, rekao je da su sudionici bili podvrgnuti brzom testiranju na koronavirus i da im je bilo kazano da mogu skinuti maske kada su rezultati testiranja pokazali da su negativni.

Od prošlog tjedna, potvrđeno je 11 slučajeva zaraze među izabranim dužnosnicima Republikanske stranke, sadašnjim i bivšim Trumpovim pomoćnicima te kod Jenkinsa.

Komentiraj