Američki državni tajnik Tillerson na azijskoj turneji usred sjevernokorejske krize

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Američki državni tajnik Rex Tillerson će u srijedu navečer stići u Tokio na prvu turneju po Aziji gdje se zaoštrila prijetnja balističkog i nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Državni tajnik Tillerson će razgovarati od 15. do 19. ožujka s japanskim i južnokorejskim saveznicima kao i s Kinezima, koji su zauzeli oštro stajalište prema režimu Kim Jong-una.

Bivši glavni ravnatelj naftne kompanije ExxonMobil će razgovarati o trgovini nakon ratobornih izjava u kampanji Donalda Trumpa, koje su najavaljivale mogućnost trgovinskog rata s Kinom.

Ali američki dužnosnici su naglasili da će provokacije Pyongyanaga biti u središtu susreta Tillersona s japanskim premijerom Shinzom Abeom i ministrom vanjskih poslova Fumiom Kishidom u četvrtak.

Režim Kim Jong-una je ispalio najmanje četiri balistička projektila u smjeru Japana. Nakon dva nuklearna pokusa 2016. ta ispaljivanja su pokazala da Pyongyang ima na ciljniku američke baze na japanskom arhipelagu i obalu Tihog oceana na sjevezapadu Sjedinjenih Država.

Tillerson u petak odlazi u posjet Seulu gdje će razgovarati s privremenim predsjednikom Hwang Kyo-Ahnom i ministrom vanjskih poslova Yun Byung-Sea.

Američki državni tajnik će završtiti prvu azijsku turneju u Pekingu, koji je saveznik i zaštitnik Pyongyana. Prema pisanju tiska možda će razgovarati o susretu kineskog čelnika Yi Jinpinga s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Komentiraj