Američki državni tajnik Mike Pompeo doputovao u Crnu Goru

Američki državni sekretar Mike Pompeo doputovao je u petak ujutro u Podgoricu gdje ga je dočekao kolega po dužnosti Srđan Darmanović, a vlada Crne Gore na Twitteru dolazak je popratila objavom “Dobrodošlica za saveznika i prijatelja”.

Pompeo,  koji je od 1. do 6. listopada na turneji po europskim zemljama, u Crnu Goru je doputovao iz Rima i sastao se s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, a predviđen je i sastanak s premijerom Duškom Markovićem.

Američki dužnosnici najavili su ranije da će Pompeo s crnogorskim domaćinima razgovarati o sigurnosnim pitanjima s obzirom na to da je Crna Gora 2017. postala članica NATO-a.

Pompeo u poslijepodnevnim satima treba otputovati iz Crne Gore u posjet Sjevernoj Makedoniji koja bi krajem godine trebala ući u članstvo NATO-a.

Prošli tjedan visoki dužnosnik State Departmenta naznačio je da će Pompeov posjet “istaknuti važnost proširenja NATO-a, politiku otvorenih vrata Saveza”, prenosi Reuters.

Istaknuo je stratešku vrijednost crnogorske obale i dodao “I naravno u obje zemlje razgovarat ćemo o ruskim pokušajima da ondje posiju razdor” podsjetivši na rusku  upletenost u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori te navodno upletanje u razmirice između Sjeverne Makedonije i Grčke.

Dvojica ruskih obavještajnih agenata i dva oporbena političara su među 13 osoba osuđenih za pokušaj puča na izborni dan 2016., s nakanom da svrgnu crnogorsku vladu, ubiju premijera i na vlast dovedu prorusku vladu.

Službena Moskva redovito odbacuje kao apsurdne sve optužbe o upletenosti u pokušaj puča u Crnoj Gori.

U presudi stoji da je pokušaj udara bio spriječiti da Crna Gora, koja se 2006. odvojila od Srbije, postane članica NATO-a. Crna Gora otvorila je pregovore s Bruxellesom za članstvo u Europskoj uniji.

Dolazak Pompea u Crnu Goru prate velike sigurnosne mjere. Trasa kojom prolazi američko izaslanstvo potpuno je blokirana za promet, kao i sporedne ulice, a prema pisanju dnevnika Vijesti, u svrhu djelotvorne sigurnosne zaštite američkog izaslanstva danima je bila angažirana Grupa za operativno-preventivni rad.

Pompeo je drugi visoki dužnosnik SAD-a koji je posjetio Crnu Goru u relativno kratko vrijeme. U kolovozu 2017. godine u Crnoj Gori je boravio potpredsjednik Sjedinjenih Država Mike Pence.

Komentiraj